Какво се случва с „нея“, когато не водите активен полов живот

Ползите от пълноценния полов живот са безброй: освен че ни носи наслада, честият секс засилва имунната система, понижава стреса, успокоява кръвното и намалява риска от инфаркт, а окситоциът, който се отделя, когато достигнем до оргазъм, ни прави щастливи и ни кара да се усмихваме дълго време.

За съжаление не винаги имаме възможността да водим редовен полов живот и „сухият период“ определено се отразява на здравето ни. Причините за това може да са много и най-различни. Понякога липсата на подходящ партньор или отсъствието на настроение, ни водят до определен период, в който не осъществяваме полови контакти и важни неща за интимното и душевното ни здраве, започват да липсват.

Но какво всъщност се случва с вагината ви, когато дълго време не правите секс?

1.Първият път след прекъсване може да бъде дискомфортен

Както когато правите секс за пръв път в живота си, така и когато го правите за пръв път от много време насам, можете да очаквате известен дискомфорт. Това е така, не защото мястото е „зараснало“, а защото сте изгубили тренинг и дори без да усещате се стягате при проникването. Психологическият момент също е много важен. Ако последният път, когато сте правили секс, не ви е харесало и не сте се чувствали добре емоционално, сигурно сега ще усетите напрежение. При всички случаи лубрикантът ще ви свърши чудесна работа и ще улесни акта.

2.Грози ви вагинизъм

Това е състояние, в което мускулите се стягат твърде много и проникването на тампон, пръст или пенис, е почти невъзможно. По принцип това е защитна реакция на организма след изнасилване или друг вид сексуален тормоз, но може да се случи и просто след дълъг „сух период“. При такъв проблем е добре да посетите гинеколога си, който да ви даде съвет. Понякога са препоръчителни упражнения.

3.Сексуалната ви енергия спада

Да, липсата на секс може да ви накара и да спрете да го искате известно време. Ако усещате липса на желание за секс, някои специалисти съветват да започнете да мастурбирате. Тялото ви ще ви се отблагодари за ендорфина, който го карате да отделя.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

4.Вагината ви се състарява

Сексът поддържа вагината ви в добро състояние и когато не сте полово активни, средата в нея се променя. Не е достатъчно влажна, стените й изсъхват, също както при менопауза. Според специалисти трябва да правите секс най-малко веднъж седмично, за да се радвате на добро здраве.

Източник: woman.bg