Какво се случва с тялото ни, ако спрем да ядем хляб за един месец?

Хлябът е една от основните храни в менюто на българина. Много хора не могат да се заситят, ако не консумират от него, независимо дали е закуска, или вечеря.

Какво ще се променя в тялото, ако спрем да ядем хляб за 1 месец? Има ли ползи или е вредно?

1. Кожата става чиста и дермалните проблеми изчезват

Голяма част от кожните проблеми изчезват, след като спрете да консумирате хляб. Червенината, сухотата и беленето са от тях. Нещо което дълги години никакви серуми и отвари не са успели да постигнат. Много лекари посочват именно пшеницата като източник на редица дермални проблеми – червени петна, акне, екзема и др.

2. Повече енергия и по-добра работа на мозъка

Когато хапнете вкусен сандвич, дори пълнежът му да е от по-здравословните – например добре узрели домати, домашна моцарела и пресен босилек, хлябът, в който тези вкусотии са скрити след това си казва тежката дума. Цената, която плащаме, обикновено е спад на енергията, липса на концентрация, подут линия, ленивост. Най-важният принцип при храненето е, че храната не бива да ни тежи. Тя трябва да ни дава енергия, а не след като хапнем да се чувстваме изморени и да искаме да полегнем.

3. Плосък корем 

Подуването на стомаха може да бъде причинено от чувствителност към глутен, чревна дисбиоза и др. Зърната са богати на фибри, които са необходима съставка за доброто храносмилане. Но тъй като в зърното се съдържат и несмилаеми въглехидрати, приемът на храни с високо съдържание на фибри може да издуе корема доста неприятно.

4. Промяна във виждането за храната

Спирането или ограничаването на определена храна не е лесно. Но когато сте стриктни в тази промяна, не след дълго се променя и вътрешната ви нагласа. Вече ще гледате по друг начин на всички банички, кифли и други тестени продукти, които преди са ви привличали от витрините. Спирайки консумацията на хляб, те престават да ви изглеждат толкова съблазнителни. Храните се разделят на 2 категории – енергийни дарители и енергийни вампири.

5. Възпаленията спират 

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

30 дни след спирането на хляба тялото тялото се чувства добре. Основната причина е, че намаляват възпаленията. Те могат да касаят както кожата, така и костите и ставите, и да бъдат основна причина за рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер. Протеинът на глутена увеличава чревната пропускливост. Високото съдържание на въглехидрати в дневното меню повишава възпаленията. Всички тези предпоставки карат организма да се чувства изморен и податлив на дразнения от различен характер.

6. Разбирате, че има още толкова много разнообразни и полезни храни 

Ако не ядете хляб, това не означава, че няма да има какво да ядете. Вместо филия или кифла на закуска, може да хапнете далеч по-полезните овесени ядки, кисело мляко с плодове, пресни салати, зеленчуци за обяд, ябълка с какаово масло, боб, леща и т.н.