Кажи „не“ на приятелките, които ти скапват почивката

На някои от нас не ни е писано да ходим повече от веднъж на почивка лятото, затова трябва отговорно да се отнасяме към всички, които могат да ни я развалят с гръм и трясък.

Всъщност, дори и да отидем три или четири пъти до морето, защо да не си изкараме три или четири пъти добре? В Cosmo сме много внимателни и (вече) познаваме отдалече приятелките, които не правят почивката ни почивка.

Лора Тодорова отвори черния си списък с приятелки и зачеркна поне три от тях… Бъди сигурна, че няма да ги видиш на морето това лято в нейната компания.

Тип: вечно мрънкаща

И с това се свиква в някакъв момент, но се иска специална концентрация, за да не обръщаш внимание на приятелката ти, която недоволства, че по хавлията ѝ има пясък. А сте на плажа, какво друго да има? Тя недоволства по пътя, че е топло – пускаш климатика; после и е гадно, че така се изсушава въздуха – отваряш прозорците и пак не са добре нещата, защото така става течение. Това не е почивка, запиши си го, а специален психологичен процес, в който потискаш желанието си да я питаш за каква се мисли и се усмихваш насила. Рано или късно ще ѝ кажеш нещо, което няма да ѝ хареса и тогава не ти, а тя ще ти се разсърди и изостави, например сама в бара, защото ТИ я дразниш.

Мила (23): „Все се заканвам да не почивам с Деси, защото никога не е доволна, който и каквото и да направи. Веднъж вдигна скандал на цялата ни компания на плажа, че някакъв нахалник е дошъл да я види до чадъра, под който бяхме. На въпросния нахалник тя си беше дала телефона и тя му каза точно къде сме на плажа. След като се нацупи и момчето си тръгна, тя заяви, че не така си представя почивката. Ние също, си помислих аз“.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Ясно е, че по някаква причина не можете да се правите, че няма да почивате, а изведнъж да се появите всички с тен. Затова се помъчи да не и обръщаш внимание. Да, да, знаем, лесно е да се каже! Но все пак помисли за себе си, вместо за нейните вечно сменящи се капризи. Когато се размрънка, че е много топло, кажи, че ти така обичаш. Когато се размрънка, че салатата ѝ е с малко зехтин, кажи ѝ, че всеки обича различни. За най-лесно се прави, че не чуваш. Опитай и ти да се пооплакваш, за да няма кога да се включи.

Тип: вечно закъсняваща

Винаги ли чакате третата от компанията да пристигне? Помислете си дали следващия път ще я вземете с вас.

Добре, за никъде не бързаме, но когато сме се разбрали в 10 пред хотела, за да тръгнем заедно за плажа, е леко изнервящо момичето, което все още (!) се чуди какво да си облече и говори спокойно по телефона в стаята си.

Христина (28): „Цялата компания се ядосвахме на Вили, че никога не е точна. Седим всички на мястото на срещата и я чакаме по половин час, вместо да се търкаляме на плажа и да пием коктейли. Разбира се, тя никога не се извинява. Лошото беше, че и не ѝ пукаше, а ние си разваляхме настроението“.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Ясно е, че още на тръгване е закъсняла. По-добре не разчитай, че ще дойде навреме и тръгвай. Ако пътувате със самолет, направо си се качвай. За всякакви други случаи, особено когато сте повече хора, си решете 10 минути чакане и хуквайте към плажа, басейна или каквото там ви чака.

Тип: стисната приятелка

Тръгвате няколко коли заедно и тя внимателно проверява коя кола харчи най-малко, като държи до лев да знае колко ще ѝ струва. В заведенията или се ослушва, като дойде сметката, или заради нея цялата тайфа седи в най-мизерното заведение, защото тя пари за глупости не дава. Разбира се, купила си е изцяло нов гардероб за почивката, защото всъщност има пари.

Яна (26): „Вече няколко пъти лятната ни почивка минава в търсене в най-изгодните оферти за пържени картофи, защото Катрин настоява да сравни цените на всички кръчми в района, преди да седнем. Някои от нас не я издържат и започваме да сядаме на различни места, а уж сме заедно“.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Приеми, че някои хора гледат на парите различно. Но ако тяхното различно е противоположно на твоето, наистина ще се мъчиш. Ако това, че цепи стотинката, не ти бърка в джоба и не си на минус, изтърпи я, но наистина обмисли ще почиваш ли, ако някой само мрънка как не му се дават пари за ядене. Избягвай да предлагаш да плащаш всичко, ако усетиш, че те манипулира.

Тип: вечно дрънкаща за ползите от кърмата

Ваканцията само с приятелки е чудно приключение, стига в него да не са включени „бебешки“ приказки.

Сложна тема, но за някои е ежедневие с години, когато голямо дете, което прави пясъчни замъци на плажа, започне да се кърми публично и показно.

Вики (29): Много от приятелите ми имат деца, но само едно го кърмят, а вече е на 3. Това става на плажа пред всички, като преди и след това се пояснява какво щастие и здраве е майчиното мляко. Доста неприятно за гледане и неудобно също.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Може да се правиш, че не виждаш, но рано или късно ще ти попаднат пред очите мадоната и младенецът на около три години. Попитай я не иска ли да се прибере до хотела, защото е по-чисто. Или я попитай, дали не я притеснява, че около вас се навъртат мъже и ви заглеждат особено. Това май няма да помогне, затова ѝ кажи да те предупреждава, за да имаш време точно тогава да отидеш за кафе. И се забави един час.

Тип: принцеса върху грахово зърно

Сред нас има хора със синя кръв, спор няма. Само забележи тези принцеси, които чакат да им се донесе кафето, нищо, че заведението е на самообслужване. Или молят през час някой да им купи цигари, да се намали музиката, да се провери водата в басейна топла ли е. Басейнът… Влиза се с царствена походка и се правят кисели физиономии, ако в радиус от два метра се появи човек от простолюдието.

Елена (27): „Не ми пречи, че Мария се държи с всички като с прислуга. Отивам за кафе за мен и не виждам проблем да взема и на нея. Но и приятелят ѝ започна да ни командва, което вече е нахално. Сякаш нарочно се бави понякога, за да вземе друг чантата ѝ от шезлонга.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Просто спри да слугуваш! Лесно ще разбереш дали си обслужващ персонал, ако към теб се изсипят повече от две нареждания за ден. Кажи, че те мързи, кажи, че си на почивка, кажи, че достатъчно принасяш на гаджето и искаш да смениш сюжетната линия.

Тип: сърдитка

Хей, почивката е време само за усмивки!
Хей, почивката е време само за усмивки!

Има хора, които се сърдят, само защото им се струва, че някой си е помислил нещо лошо за тях. Или се сърдят, защото някой има подобна на тяхната блуза. Нарочно използваме думата „хора”, защото „приятелка” не е уместно. С точно такива ваканцията ти е обречена.

Галя (25): „Имах една приятелка, която се сърдеше като ревниво гадже за всичко. Защото не съм запазила хубава маса, защото говоря много по телефона, защото не искам да се прибера в хотела, защото, защото… Имаше си гадже, на него също му правеше фасони, което би трябвало да ѝ е достатъчно, но не, тя си беше такава с всички“.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Няма такъв вариант, запомни го!

Тип: вечно нежелаеща да излиза от хотела

Всеки иска да си поспи малко повече, но някои не излизат от стаите си. За сметка на това, наговарят всички, че е по-добре на басейн, отколкото с лодка до островчето наблизо. И някак успяват.

Радослава (30): „Миналото лято бяхме за пръв път заедно с жената на един приятел и не я познавахме добре. Когато каза, че иска да си поседим в спа комплекса, го намерихме за сладко, защото точно бяхме пристигнали от път, но когато и на другия ден го каза, разбрахме, че ще се печем без нея. Тя наистина си изкара цялата почивка в комплекса, без да го напусне“.

Как да се справиш, ако все пак сте заедно?

Повтаряш си, докато затвърдиш, че си самостоятелен човек, че това, че сте дошли заедно няколко човека, не значи, че трябва да сте залепени. И прави каквото искаш, за да имаш какво да разказваш, когато се върнеш на работа. А и за да си прекараш хубаво, хубаво, че даже страхотно ваканцията.

Идеален вариант е да отидеш с гадже, но практиката показва, че това не е точно мечтаната почивка. Затова просто избери приятели, с които сте на една вълна. Във всеки смисъл на тази дума.