Колкото по-умен и независим си, толкова по-трудно е да намериш любовта.

Когато си млад любовта е много по-лесна. С времето любовта става по-сложна. По-трудно достъпна, заплетена и много по-деликатна. Влюбването е по-трудно. Да забравиш миналото и старата любов е още по трудно и от влюбването.

Защо е така? Защо любовта не става по-лесна с всяка година? Това би било по-смислено. Истината не изглежда логична, дори напротив.

Мъдростта и опита би трябвало да ни помогнат по-лесно да намерим любовта. И, вярвате или не, влюбването е донякъде въпрос на решение. Любовта не е магическа сама по себе си; ние я правим вълшебна.

С възрастта, магията на любовта избледнява. Магията на живота, също.

Разбира се, колко избледнява вълшебството зависи от човека. И тъй като „истинската“ магия (а-ла Хари Потър) не съществува, тази магия , която познаваме се случва, когато приемете отговора на живота, който е, че няма отговор.

И това частично е причината, поради която любовта губи магическите си способности във времето. Колкото по-интелигентни ставаме, толкова по-малко се учудваме. Колкото повече разбираш любовта и ролята си в нея, толкова по-трудно е за теб да намериш романтика.

Във същото време някои от най-интелигентните хора по света се влюбват доста често.

Така че би трябвало да има още нещо към уравнението. И такова нещо има.

За да се влюбите, вие трябва да чувствате, че имате нужда от любов. Защото, ако не вярвате, че имате нужда или заслужавате любов, ще я отхвърлите – не зависимо съзнателно или подсъзнателно.

И какво означава, когато някой иска или има нужда от любов? Това означава, че човек иска да има партньор, за да сподели с него приключенията в живота. Този човек е, да го кажем направо, самотен.

Така че колкото по-независим и интелигентен си , толкова по-трудно е за теб да намериш любовта.

Независимостта – повече от интелигентността руши нашите взаимоотношения.

Помислете. Защо хората се разделят, дори когато нещата изглеждат добре?

Защото искат независимост. Те не искат да прекарват всеки ден с половинките си. И дори ако обичат, имат нужда от време за себе си. Имат нужда да прекарват време сами.

Когато двама души започнат връзка, те изоставят част от независимостта си, за да имат любящо и грижовно партньорство. И това е хубаво нещо – наистина! Но колкото по-независими сте, толкова по задушени се чувствате.

 Хората често се чувстват задушени, когато партньорът им има различна представа от самите тях за степента на независимост, допусната във връзката.

Когато един човек е значително по-независим от другия, връзката ще стане объркана. Най-малко независимия човек щесе опита да се придържа към по-независимия толкова силно, колкото той или тя може, докато независимият човек ще направи всичко възможно да получи глътка въздух.
Единият се чувства наранен, а другият се чувства притиснат.

Номерът е да намериш някой, който е също толкова независим, колкото теб. Въпреки, че страхувам се, това не гарантира нищо – вашата нужда от независимост ще се променя с времето, няма начин да се предскаже от какво ще имате нужда в бъдеще.

Но сходните изисквания на партньорите по отношение на независимостта означават, че е по-вероятно те да бъдат съвместими.

„Съвместимостта в независимостта “ все още не е достатъчна. Вашата интелигентност ще направи нещата по-трудни.

Романтичната любов – поне както я възприемаме днес – е обречена.

Учихме как да смятаме по математика. Учихме наука и литература. Дори мога да си спомня, че в осми клас учихме как се балансира сметка.

Но никога не сме учили как да обичаме. Ако помислиш за това ще ти се стори смешно. Няма уроци за любовта. Нито един учебник или параграф не е посветен на нея. Ние влизаме в любовта слепи.

И е глупаво да вярваме, че тъй като любовта е природен феномен , ние няма нужда да се научим как да обичаме правилно.

Знаете ли какво друго е естествено? Тичането. Но има професионални бегачи и треньори. Говоренето е естествено, но има професионални говорители. Мисленето също е естествен процес, но има учени и философи.

Любовта може да е инстинктивна, но има добри и лоши начини да обичаш. Със сигурност има много неща, които можем да научим.

Но по някаква причина ние не пишем книги и учебници какво е любовта. Да обичаш е може би най-важното нещо в живота. Но ние не учим децата си как да го правят правилно.

И така какво се случва, когато най-интелигентните хора на тази земя преживяват любовта? Те я изпитват. Те искат да я разберат, да я изследват и да я тестват.

Ако не можеш да се справиш с някоя математическа задача, тя ще те побърка. Ако не можеш да се справиш с решаването на любовен проблем, почти сигурно е – ще откачиш!

Любовта е предизвиквала войни. Взимала е животи. Измъчвала е, осакатявала е, разрушавала е. И колкото по-интелигентен си, толкова по-объркан ще бъдеш от начина, по който светът ни разбира и описва любовта.

Тъй като любовта е концентрирана върху емоциите, не е лесно за интелигентна личност да я намери и задържи. Емоциите ще изпратят тази личност в тревожна паника.

Ако търсите теория за любовта, вие просто имате нужда да намерите такава. Или трябва да приемете факта, че не сте готови да я посрещнете.

Любовта не е магическа сама по себе си. Ние я правим такава. Всичко е в главите ни.