Котешки паразити карат хората да се влюбят в садо-мазото

Ако прихванете общ паразит с котките, това най-вероятно ще промени сексуалните ви предпочитания, твърди проучване на Факултета по наука към чешкия университет „Чарлз Юнивърсити“ и Националният институт по психично здраве на Чехия.

Виновникът, познат като токсопазма гонди е вътреклетъчен протозоен паразит, който доскоро беше свързван с шизофренията и изблиците на прекомерна ярост. Сега, нови доказателства показват, че той увеличава склонността на хората към връзвания, садомазохизъм и други необикновени фетиши.

Тъй като котките са единственият краен гостоприемник на токсоплазмата, това повлиява на мишките около тях като променя поведението им и ги кара да изпитат привличане към котешката урина, вместо отвращение. По този начин те намират лесно смъртта си в котешките лапи.

В предишни проучвания, изследователите откриват също така, че паразитът променя експресията на някои гени, така че вместо да активира страх в мозъка на гризачите, котешката урина предизвиква у тях сексуална възбуда.

Това откритие кара чешките учените да изследват дали и хората биха реагирали както мишките. И дали няма да се почувстват сексуално привлечени към ситуации, които обикновено възбуждат у тях единствено чувство на страх, болка, отвращение.

Използвайки онлайн анкета, състояща се от над 700 въпроса относно сексуалните преференции и поведение, изследователския екип е проучил близо 37 000 участници от Словакия и Чехия, 741 от които са били заразени с котешкия паразит.

Резултатите, публикувани в научния журнал „Еволюционна психология“ посочват, че инфектираните участници са „изразили по-големи пристрастия към връзвания, сексуално подчинение/доминанство и фетишизъм, а мъжете – мазохизъм и желание да бъдат сексуално насилвани”.

Авторите на научното изследване спекулират, че вероятна причина може да е влиянието на токсоплазмата върху секрецията на допамин в мозъка. Т.е ги кара да бъдат по-предпазливи, намалява импулсивността им и предразположението към експерименти.