Кралица Елизабет II намалява благотворителните си изяви

Британската кралица Елизабет Втора ще се оттегли от дейността си като патрон на някои национални организации следващите месеци, след като вече навърши 90 г.

„Нейно Величество ще продължи да бъде патрон на стотици благотворителни организации и институции, но вече ще споделя тази работа със семейството си“, гласи изявление на Бъкингамския дворец, съобщи „Ройтерс“.

Над 600 организации ще останат под патронажа на кралицата. Тя ще предаде задълженията си за 25, в които членове на кралското семейство са вицепатрони или президенти.

Сред организациите, чийто патронаж ще поемат други членове на кралското семейство, са „Спасете децата“, Националното дружество за предотвратяване на жестокост към децата, Кралското географско дружество, Институтът на строителните инженери, Съюзът по американски футбол или Асоциацията за тенис на трева, пише БТА.

Елизабет Втора е най-дълго властвалият жив монарх в света. Напоследък тя намали пътуванията си в чужбина. Сътрудниците й и наблюдателите обаче са категорични, че тя не би се отказала от работата си.

Съпругът на кралица Елизабет Втора – принц Филип, също престана да бъде патрон на някои организации, когато навърши 90 години през 2011 г.