Краставицата действа като естествена виагра

Скромната краставица действа като естествена виагра и може да предложи алтернативно разрешение на проблема с еректилна дисфункция при мъжете.

Краставицата съдържа вещество, което може да стимулира притока на кръв към мъжкия полов орган, обясняват британски учени.

Еректилната дисфункция, известна също като импотентност, се характеризира с неспособност да се получава и задържа ерекция. Състоянието е често срещано, като обикновено засяга по-възрастните мъже. Съществуват редица причини за еректилна дисфункция.

Сред тях е стесняването на кръвоносните съдове – проблем, който обикновено се свързва с диабет, висок холестерол и високо кръвно налягане. И макар да има начини за справяне с проблема – например отслабване или предписване на статини, на мъжете често се препоръчва използването на виагра.

Експерти по хранене обаче твърдят, че с подобен успех, без съпътстващите виаграта странични ефекти, могат да се използват храни като краставицата, които са богати на цитрулин.

„Аминокиселината цитрулин в храните и добавките може да помогне при еректилна дисфункция. В тялото тя се преобразува в друга аминокиселина, аргинин, която на свой ред се трансформира в азотен оксид. Азотният оксид допринася за отпускане на кръвоносните съдове и стимулира притока на кръв, в това число и към гениталиите“, обяснява британската нутриционистка Шона Уилкинсън.

В изследване с 24 мъже с лека еректилна дисфункция половината от тях са съобщили за подобряване на състоянието след едномесечен прием на цитрулинови добавки.