Лечебните свойства на канелата

Канелата е известна със специфичния си аромат, придаващ екзотичен и характерен вкус на сладкиши като печените ябълки, млякото с ориз, щрудела и т.н. Освен че е прекрасна и здравословна подправка, оказва се, че канелата има и свойството да засилва мозъчната дейност.

Според екип от изследователи в Rush University Medical Center в Чикаго, канелата на прах е в състояние да подобри жизненоважен протеин, който е от ключово значение за паметта и ученето. „Канелата явно ще се окаже един от най-здравословните и евтини методи, които ще помогнат на учещите да засилят паметта си преди изпит”, споделя по този въпрос водещият изследовател Калипада Пахан – професор по неврология.

Какви били резултатите от изследването

По време на изследването учените разделили няколко мишки на две групи. На едната дали канела, а на друга – не. Мишките били поставени в лабиринт, от който трябвало да открият сами изхода. Първата група се справили значително по-бързо с разрешаването на дилемата, докато мишките, на които не било дадено канела, открили изхода на лабиринта два пъти по-бавно от първите.

Според обясненията на Пахан, по време на усвояването си от от организма канелата се превръща в химикал, наречен натриев бензоат, който насърчава дейността на здравите неврони, оказващи съществено значение върху функциите на мозъчната дейност и паметта.

Канелата помага и в борбата с болестта на Паркинсон

Нека да припомним, че само преди две години, след експеримент с мишки, екипът на Пахан успя да докаже, че консумацията на канела възпрепятства развитието  на болестта на Паркинсон. След усвояването си канелата, която се превръща в натриев бензоат нормализира работата на мозъчни клетки и така оказва благоприятно действие върху дейността на мозъчните функции.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Канелата намалява нивата на кръвната захар

Наскоро бе доказано, че канелата намалява нивото на кръвната захар при диабетици. Учените открили, че канелата може да имитира инсулин в организма и така да предизвика рецепторите, които понижават високите нива на захарта в кръвта.

През 2007 г., малко проучване, проведено над жени с поликистозен овариален синдром, доказало, че тези дами, които приемали дневна доза канела в продължение на осем седмици, демонстрирали значително по-ниски нива на кръвната захар.