Легендарното легло на Хю Хефнър опустя

„Колко жени съм имал? Вероятно над 1000“ – хвали се приживе основателят на Playboy

Легендарното легло на Хю Хефнър опустя

На 27 септември 2017 година, на 91 години почина основателят на списание Playboy Хю Хефнър. Той издъхна от естествена смърт, в обкръжението на семейството си в собственото си имение.

През последните 5 години той е женен за модела Кристъл Харис, която е по-млада от него с 60 години.

Световноизвестното легло

Легендарното легло, което не помни броя на жените, преминали през него
Легендарното легло, което не помни броя на жените, преминали през него

1971 г. 1340 North State Parkway – един от най-известните адреси в Чикаго. Помпозна четириетажна постройка в английски викториански стил. Стените й са длъжни да пазят имената на гостите, сред които е и Теодор Рузвелт.

Процедурата по влизането е като в пещерата на Али Баба…тавани с фрески, камини от италиански мрамор, фонтани и дори пещери.

Хостеси на Playboy парти
Хостеси на Playboy парти

Особено място в дома заема киносалонът, чиито места предварително са запазени – в зависимост колко човекът е близък с домакина, който се появява последен, задължително облечен в копринена пижама, за да заеме почетното си място на трона.

През последните 5 години той е женен за модела Кристъл Харис
През последните 5 години той е женен за модела Кристъл Харис

Някъде в дълбочината на този вечнорастящ разкош Хю Хевнър си е обзавел „лични апартаменти“ с няколко входа, между другото, винаги затворени и без прозорци. Тяхното сърце е нещо, което не може да се нарече просто мебел. Артефакт. Уникална вещ. Най-голямото въртящо се легло в света – 2,6 метра в диаметър, което не само че се върти на 360 градуса, но и се накланя под различни ъгли.

Да се пренесем години назад

В списанието гостуват имена като Бийтълс, О. Джей Симпсън, Франсис Форд Копола, Джак Никълсън, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът... Що за парад?
В списанието гостуват имена като Бийтълс, О. Джей Симпсън, Франсис Форд Копола, Джак Никълсън, Рей Бредбъри, Кърт Вонегът… Що за парад?

През септември, 1952 г. Хефнър пише писмо: „Скъпи приятелю, в последно време бях много зает да мисля над сделка, която ще донесе пари на теб и на мен. Stag party – ново списание за мъже ще излезе на пазара тази есен. Първият му брой ще е с Мерилин Монро. Но истината е, че всеки брой на Stag party ще има изумително съдържание, цветни снимки на голи момичета – в най-сочната им и секси светлина“, сърдечно Ваш Хю Хефнър, генерален мениджър.

Писмото е адресирано до 25 големи разпространители в САЩ. Определено нагло заявление, защото тогава Хю Хефнър е на 26 години и не притежава нищо – нито редакция, нито пари. Дори името Playboy не съществува, а само глуповатото Stag party (stag – елен, ерген, party – купон, парти). Но се оказва, че той има идея и я изстрелва така, че се ражда най-успешният проект в историята на американските медии.

През декември 1953 г. излиза първият брой на списание Playboy с тираж 70 000.

Playboy не е просто преса, той преминава и в киното
Playboy не е просто преса, той преминава и в киното

Математиката е проста. Три години преди това, през 1949, начинаещата актриса Мерилин Монро се снима при професионален лосанджелистки фотограф. „Върху себе си нямам нищо друго освен радиовълни“, казва в своя неподражаем стил тя пред списание „Лайф“. А фотографът продава сесията на Хефнър за 500 долара – три голи снимки и три, на които Монро е полуоблечена.

Зайчетата го обожават
Зайчетата го обожават

Когато излиза първият филм с нейно участие, Хю си казва: „Време е!“ Производствените разходи са още 600 долара и Хю пуска на бял свят „най-секси“ снимката, която самият той нарича „златен сън“.

На 31 декември 2012, на 86-годишна възраст, за трети път, от втория опит, той свързва живота си със законен брак с Мис декември 2009 г. При първия опит година по-рано 24-годишната тогава булка бяга направо от олтара, точно както в едноименния филм.

През 1959 тиражът достига заветния милион
През 1959 тиражът достига заветния милион

„За възраст говорят само тези, които не ни познават и мислят със стереотипи – не спира да повтаря Хефнър. – Всички наши приятели мислят, че така е решил Господ.“

Сочат Хю Хефнър за един от подбудителите на сексуалната революция. „Изобщо не съм планирал да ставам революционер – казва той. – Замисълът ми се състоеше в това, да създам мейнстрийм списание за мъже, което да включва и секс. Това се оказа революционна идея.“

Съществува ли живот след сексуалната революция?

Лулата рядко слиза от устата на Хю Хефнър
Лулата рядко слиза от устата на Хю Хефнър

Хю Хефнър е роден на 9 април 1926 г. в Чикаго. Завършвайки училище през 1944 г., той отива в армията, като дори участва във Втората световна война. След войната работи като редактор в списание Shaft и в рекламния отдел на Esquire.

Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, визионерът не просто подарява на света най-продаваното и влиятелно мъжко издание, но и налага термина „плейбой“ като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот, превръщайки изданието в един от най-разпознаваемите глобални брандове в историята.

Синът му Купър Хефнър е творчески директор на компанията
Синът му Купър Хефнър е творчески директор на компанията

„Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда PLAYBOY, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Кристъл, сестра ми Кристи, братята ми Дейвид и Марстън, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира синът на Хю Хефнър – Купър Хефнър, творчески директор на компанията, смъртта на баща си.