LVMH поглъща Dior в сделка за милиарди

Най-голямата модна компания в света – Louis Vuitton-Moet Hennessy (LVMH), съобщи, че опростява структурата си и ще погълне изцяло престижната модна къща Dior.

Dior е едно от бижутата в империята на френския милиардер Бернар Арно. LVMH цели да я превърне във важен двигател за бъдещ растеж, предаде ФП.

LVMH планира да придобие Christian Dior Couture, 100-процентов филиал на холдинга Christian Dior SA, за 6,5 милиарда евро. Компанията на Арно ще предложи 172 евро на акция и 0,192 акции от Hermes за всяка акция на холдинга Dior, уточнява Ройтерс.

Едновременно с това групата „Арно“, която контролира 74 процента от „Кристиан Диор“, ще купи миноритарните дялове, за да достигне 100 процента от капитала. Това ще позволи на фамилията на милиардера да засили влиянието си върху групата LVMH, пишат от БТА.

„Проектът е важно събитие за групата, той позволява „опростяване на структурите, за което пазарът отдавна настоява, както и засилване на отдела „Мода и Кожени изделия“ на LVMH“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, цитиран в комюнике.

Основана от Кристиан Диор преди 70 години, модната къща Christian Dior Couture е една от най-престижните марки в света на лукса. Дейността й обхваща кожените изделия, висшата мода, дамска и мъжка конфекция, бижута и обувки.

През последните пет години продажбите й се удвоиха, надхвърляйки 2 милиарда евро за изминалите 12 месеца.

Продажбите на LVMH – група с около 70 марки, сред които Louis Vuitton, Guerlain, Hennessy и Sephora – скочиха с 15 на сто през първото тримесечие до близо 10 милиарда евро.