Любовта ни към кафето е заложена генетично

Ако някога сте се чудили защо пиете по няколко чаши с кафе на ден, докато най-добрата ви приятелка пие по едно-две, изследователи от Университета в Единбург, Шотландия може би са намерили отговора – и той не е свързан с това колко часа прекарвате в сън.

Според изследователите, количеството кафе, което консумираме, може действително да бъде свързано с нашата генетика. Проучването, публикувано в списание Scientific Reports, установи, че хората, с вариация на ДНК в гена, наречен PDSS2 са склонни да пият по-малко чаши кафе, отколкото тези, които не носят специфичната вариация. Изследователите казват, че генът може да намали способността на клетките да преработват кофеин, което го кара да остане в тялото за по-дълго време.

Проучването, изследвало генетичния състав на малко над 1200 души, живеещи в Италия, поискало от участниците да попълнят анкета, която включвала въпрос колко чаши кафе консумират ежедневно. Изследователите установили, че хората с промяната на ДНК в PDSS2 са склонни да консумират по-малко чаши кафе, отколкото хората без него. Като цяло, тези, които имат вариация на гена пият по около една допълнителна чаша кафе на ден, отколкото тези без промяна на ДНК.

За да се потвърдят тези резултати изследователите повтарят проучването и на друга група от повече от 1700, но този път в Холандия. Резултатите са сходни, въпреки че броя на чаши кафе , които хората пиели бил по-нисък. Откритие, което изследователите обясняват с разликата във вида на кафето. Хората в Италия, например, са склонни да пият малки чаши еспресо, в сравнение с по-големите чаши, съдържащи повече кофеин, които са по-често срещани в Холандия.

Д-р Никола Пирасту, автор на изследването, призна, че екипът му ще трябва да разшири проучването в по-голям мащаб, за да се потвърди откритието, но в съобщение за пресата заяви следното:
„Резултатите от нашето проучване допълват съществуващите такива, които предполагат, че нашата жажда за кафе, може да е вградена в гените ни. „

Предишни проучвания сочат връзка между кафето и генетиката, въпреки че това е първото, което идентифицира специфична генетична вариация

Така че следващия път, когато някой ви гледа укорително за това, че пиете четвърта чаша кафе – просто обвинете вашите гени.ю

По материала работи Цветомир Цанков