Любовта ще спаси света!

Чудили ли сте се защо човечеството се избави от чумата, но се сдоби със спин? Или защо преди да се сдобием с лек за птичи грип, получаваме свински? И защо въпреки всички постижения на съвременната медицина, ние се разболяваме така, както и нашите деди по чието време най – доброто лекарство се е считало кръвопреливането?

Това е така, защото към лекаря се обръщаме, когато следствието вече е факт, а лекарят може да помогне за облекчаване на симптомите и да излекува следствието само за известно време, тъй като причината така и си остава да лежи в нас, в нашето мислене, в нашите действия.

Това са 9 лекарства, които като използваме профилактично, можем да се отървем от причините за нашите недъзи. Те трябва да се използват – всичките девет, всеки ден, всяка минута, а това не е толкова лесно, да, колко е трудно, и мнозина дори не се опитват…

Хармония

Човекът, който се хвърля в крайности, например, твърде много работа, или твърде много ядене, рано или късно ще загуби здравето си.  Хармоничният човек не избира между работата и семейството, лакомия и глад, форма и съдържание, теория и практика. Той прави всичко с умереност и е винаги в мир със себе си и света.

Радост

Човек, който черпи радост от външния свят се нарича консуматор. Такъв човек е в постоянно преследване на чувствени удоволствия. Ако той внезапно се лиши от удоволствия, веднага започва да чувства песимизъм и депресия, с всички произтичащи от това последици за здравето.

Всички лекари отдавна казват, че човек, който изпитва радост и щастие, е по-малко податлив на болести, отколкото тъжният недоволен песимист. А доброто чувство за хумор и смях, се препоръчват като средство за защита от сърдечно-съдови заболявания.

Липсата на радост в живота генерира много заболявания. Сред тях са всички болести на кръвта, включително анемия, проблеми с артериите, инфаркт на миокарда, а дори и катаракта, което произтича от неспособността да се гледа на бъдещето с радост.

Морал

Това че, моралът има най-пряко въздействие върху здравето ни, се знае от незапомнени времена и се казва във всички свещени писания по света.

Например, в Библията, попитали Исус за един човек, който бил сляп по рождение: „Кой е съгрешил, той или родителите му, че той се е родил сляп?“ (Йоан 9:1-3). Това не се уморяват да повтарят всички ясновидци, ясночуващи и трезви хора.

Може да възразите, че има много хора, които вършат само злини и се чувстват чудесно. На това може да се отговори по следния начин: Не завиждайте на свадата на грешника, защото не знаете какъв ще бъде неговият край.

Удовлетвореност

„По-добре да се смирите духом с кротките, нежели да делят плячката с горделивите“ (Притча 16, 19). Анкети на столетници показват, че те всички споделят нагласата, която може да се обобщи в едно изречение: „Аз приемам света такъв, какъвто е“ – което съвсем не означава безразличие към онова, което се случва в живота.

 Това само означава, че хората с такава философия, когато се сблъскат с трудности и проблеми в живота, не изпитват такива разрушаващи здравето състояния, като критика, осъждане, песимизъм, депресия, омаза, гняв и други видове агресия към себе си и външния свят. Безброй са заболяванията, причинени от тези състояния на съзнанието.

Любов

„Голямата трагедия на живота не е, че хората загиват, а че те престават да обичат“ – пише Съмърсет Молъм. Как чувството на любов оказва положително влияние върху здравето?

– наблюдава се освобождаване на хормона окситоцин, който намалява нивото на стресовите хормони и намалява чувствителността към болка;

– освобождава се ендорфин – хормонът на омиротворяването, на блаженството, под влиянието на който се появява чувство на покой, сигурност и се активизира имунната система.

Ние трябва да знаем разликата между страст и истинска любов. Страстта се задвижва от егоизъм, а истинската любов от алтруизъм. Страстта минава така бързо, както и започва, а понякога завършва със скандали, стрес и други неблагоприятни за здравето явления, а истинската любов остава с нас, завинаги.

Майка Тереза: „Любов и грижа са най-доброто лекарство“.

Чистота

Мийте си ръцете преди ядене. Така звучи известният световен здравен постулат. Сега никой не го оспорва. Но само преди около 150 години когато д-р Игнатс Земелвайс във Виена предлага на лекарите да си измиват ръцете преди да преглеждат пациентите, както и преди хирургични интервенции. Това довежда до вълна от протести, присмех сред лекарите в Европа.

Първият постулат на здравето звучи така: „Дръжте мислите си чисти!“ Английският писател Уйлям Такъри ни показва силата на мисълта: „Посейте мисъл – ще пожънете постъпка, посейте постъпка – ще пожънете навик, посейте навик – ще пожънете характер, посейте характер – ще пожънете съдба.“

Състрадание

Това е любов дори и към тези, (както ни се струва) не заслужават. В             се казва: „О, Боже… Техните обвинения никак не ме засягат, и от жал към тях, аз им прощавам, като помня че ти също си изпълнен със състрадание към всички живи същества.“

„Какво е общото между състрадание и здраве?“, ще попитате Вие.

Например, човек си мисли: „Аз обичам себе си и моето смейство и искам семейството ми и аз да сме щастливи и здрави. Ето защо в градината си отглеждам екологично чисти продукти, без химикали, а в съседната градина, продукти за продажба. Там могат да се използват химикали, ако ще след нас и трева да не расте.“

 Друг човек си мисли: „Аз обичам и изпитвам състрадание към всички живи същества. Искам всички да бъдат щастливи, така че, аз се грижа за благополучието на всички.“

Има известна разлика, нали?

„Каква е връзката между здравето и любовта към Бога?“ – ще попитате Вие. Любовта към Бога е ключът към всички други лекарства.

Това означава, че наистина, човек, който вярва в Бога:

Той се старае да живее в хармония с околния свят, защото знае, че Бог е навсякъде.

Той се старае да бъде оптимист, защото знае, че всичко идва при нас по волята на Бог, само за наша полза.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

 Той се старае да живее според моралните закони, защото знае Закона на Вселената: Каквото посееш, това ще пожънеш.

 Старае се в щастие и скръб винаги да остава удовлетворен, защото знае причината и следствието на случая.

Стреми се към нови знания, защото добродетелта не намира отзвук у човешкото сърце, потопено в невежество.

Проявява любов към всички живи същества, защото той знае, че Бог е любов.

Грижи се за чистотата на мислите си, защото той знае, че те са началото на постъпките.

Толерантен е към всички, защото знае, че Господ е милостив към всички живи същества.

Заключение:

Давайки си сметка за тези девет принципи и използвайки ги в ежедневието, ние изкореняваме от съзнанието си причините за заболяванията, физическите недъзи и емоционалните страдания и засяваме полето на живота си със семената на крепко здраве и истинско щастие!

Източник: drugitenovini.com