Майли без цензура в брой септември на Harper’s Bazaar

Била ли е тук и преди Майли?

Железарията, съдебната палата, запустялата главна улица на този град, намиращ се из хълмовете на Лос Анджелис – всичко й изглежда толкова познато.

Все пак на доста хора това място би изглеждало познато, тъй като е една от снимачните площадки на Disney, където безброй филми, телевизионни шоута и реклами са видели бял свят.

Имайки предвид значително дългата й кариера, възможно е това да е дежа вю вместо реален спомен. Майли Сайръс хвърля бърз поглед на мястото, след което започва да тършува из спомените си.

Изведнъж сините й очи се ококорват. „Знаех си! – провиква се тя, след като мениджърът й потвърждава, че именно тук е снимала видеоклип за албума си Bangerz от 2013 г. – Уау! – възкликва блондинката. – Този спомен е като от друг живот.“

Отчасти е права. Майли е само на 24 г., а вече е преминала през толкова различни фази от живота си, за които повечето поп звезди могат само да мечтаят: била е детска актриса, артистична рокерка, икона на поп културата и Internet сензация под формата на мийм, докато хората на нейната възраст още се опитват да сформират първата си идентичност.

Майли без цензура в брой септември на Harper's Bazaar

Сега е в процес на поредната трансформация. „Преход“ – уточнява седнала на стълбите в основното хале, който всъщност е само макет, но пък в него са всички дрехи, които си е избрала за фотосесията за Bazaar – феерични и женствени, отразяващи нежната й страна, в стила на филма Laurel Canyon, който подсказва тона на все още неозаглавения й нов студиен албум.

Колекция от опростени до най-същественото, в кънтри жанр и подходящи за радиото поп песни, която бележи скъсването й със стила на последния й общ проект с Flaming Lips – Miley Cyrus & Her Dead Petz. Беше го пуснала онлайн и го промотира чрез турне, на което най-често излизаше на сцената с рог от еднорог и изкуствен пенис.

„Наистина сега далеч не се чувствам като човека, който бях – твърди Майли, разтягайки игривите си крака по прашния под на магазина, облечени във винтидж чарлстон дънки в бяло и синьо. – Иска ми се хората да видят, че днес съм различна. Но това не означава, че не съм била себе си. Бях точно такава, каквато се презентирах с предишния си проект. Просто често се променям, затова и идентичността ми е на много различни хора, но винаги съм си аз.“

През последните няколко месеца беше в „пълно затъмнение“ от медиите, както го нарича, а сега думите се леят сякаш е туко-що отворена бутилка шампанско.

„Мисля, че поради факта, че развитието ми винаги е толкова бързо, просто не успявам да открия себе си.“

Еволюцията й и това, как ще я приемат хората, е от най-голямо значение за нея в момента. „На хората им се казва, че не е хубаво да се променят – продължава актрисата и певица. – Например, казват ти: „Променил си се“, сякаш си направил нещо лошо. А всъщност би трябвало да се променяме непрестанно.“ Особено в поп музиката, където преоткриването на същността е печелившият модел на индустрията.

Майли без цензура в брой септември на Harper's Bazaar

Първите опити на Майли за личностна промяна са временни. Тя преминава през романтичния филм на Никълъс Спаркс The Last Song (където се запознава със сегашния си годеник Лиъм Хемсуърт), инцидента с пушенето на салвия, корицата на Vanity Fair, на която се оказва без горнище, както и беглото стриптийзьорско показно на Teen Choice Awards.

И сякаш изведнъж от нищото се появява на MTV Video Music Awards през 2013 г. по латексово телесно бельо, отърквайки се по скандален начин в Робин Тик. По нейни думи, изпълнението е един вид „майната ви“, отправено към системата, която я е създала и ограничила в определена рамка. Обществената реакция от случилото се обаче не е никак дружелюбна.

Родителите покриват очите на децата си. Бабите от родния й град Нашвил се чудят какво я е прихванало. (Е, освен една: „Хареса ми“ – заявява Мами, позната още като Лорета Джийн Палмър Финли, грижовната баба на Майли, която присъства и на днешната фотосесия и която посещава повечето й изяви.) Колкото до Майли, тя го приема за нещо съвсем нормално. „Понякога е плашещо, когато някой ти каже: „Аз съм си такъв“ – споделя тя. – Хората ме знаят от толкова малка, че си въобразяват, че наистина ме познават. Чух толкова коментари от рода на: „Искаме си Майли обратно“. Но не вие определяте коя е Майли. Аз съм си тук.“

А след това идва скандалът с Ники Минаж, за която говори цял свят. Сега вече е ясно, че Сайръс е могла да бъде по-деликатна в изказването си след речта на Минаж по случай MTV Video Music Awards, където видеото й на песента Anaconda не получи дори номинация.

Истината е, че тя е чувствителна.