Мария Каварджикова отпразнува юбилей, подариха й песен

В празник за една от най-големите звезди на Народния театър „Иван Вазов“ – Мария Каварджикова, се превърна представлението „Вишнева градина“ по Чехов.

Колегите и екипът на театъра посветиха в четвъртък спектакъла на Крикор Азарян на Мария, която ден по-рано отбеляза 60-годишен юбилей. Овациите за актрисата след представлението не стихнаха повече от пет минути, съобщиха от Народния театър.

Колегите на Мария, която за пореден път изигра ролята на Любов Раневская, я изненадаха със специално написана за нея песен, която е част от представлението. Текстът по мелодията на „Torna A Surriento“ е дело на Руси Чанев и се казва „Аморе Маре“ в чест на Каварджикова.

Валентин Ганев запя „Ти си, Маре, чудна птица, ти си мойта хубавица, на театъра – царицаи падна на колене пред актрисата.

В песента се включиха и всички актьори от „Вишнева градина“ – Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Деян Донков, Иван Юруков, Марин Янев, Рени Врангова, Валентин Танев, Христина Караиванова, Стоян Алексиев, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли.

Директорът на Народния театър Мариус Донкин, с когото са колеги на сцената повече от 30 години, подари на Каварджикова специален плакет на театъра, изработен от скулптора Борис Андреев-Реджо.

„Благодаря ти, Мария за това, че всеки ден ни правиш поне малко по-добри, каза развълнуван Донкин.

От Министерство на културата почетоха юбилея й с отличието „Златен век“-звезда и грамота за изключителен принос в развитието на културата, което бе връчено от името на министър Вежди Рашидов от Ина Божидарова.

Приветствия отправиха и от Съюза на артистите в България, от театри и организации, а сцената се изпълни с цветя от приятели и почитатели.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

„Не разбирам и не говоря български. Но когато Мария е пред камерите, когато чувам и виждам как героинята й оживява в репликите и в емоциите, сякаш усещам всяка дума на езика ви.

Каварджикова е вашата Мерил Стрийп, каза междувременно продуцентът Дейвид Варод, който й подари цветя, пише Bulphoto.

Oт екипа на филма „12А“ я изненадаха с картичка. Мария, обичам те. Ти си прекрасна“, написа Радина Кърджилова, а Магдалена Ралчева добави: „Мария, да бъдеш все така вдъхновяваща“.