Мика Стоичкова: „Разбрах, че нищо не се дава даром“

Мика Стоичкова отвори сърцето и душата си единствено пред Harper’s Bazaarв едно откровено интервю за любовта, майчинството и какво е да си дъщеря на най-успелия български футболист

Мика Стоичкова: „Разбрах, че нищо не се дава даром“

Harper’s Bazaar: Като дъщеря на Христо Стоичков безспорно си се опарила от славата. Вече си майка, искаш ли твоето дете да порасне под светлините на прожекторите?

Мика Стоичкова: Не се смятам за опарена от факта, че баща ми е Христо Стоичков. Напротив, силно вярвам, че всичко в живота се случва поради една или друга причина, и го приемам като урок. Да, на много крехка възраст се научих да бъда психолог и да различавам истинските си приятели от онези, които бяха до мен, водени от задкулисното си желание да им подаря фланелка, подписана от баща ми. Миа е много контактно момиченце. Много е усмихната и забавна, това, че дядо й е футболна легенда, само трябва да я радва. Скоро, когато започне по-осъзнато да разбира, аз лично ще се постарая да знае всичко, което е постигнал дядо й, и нещата, които е направил за България в името на футбола и на детския спорт. Това, че хората се интересуват от нас, само може да ни радва и да ни дава стимул да използваме тази трибуна да даваме добър пример на хората. Такава е моята лична философия, далеч от звездоманията.

Мика Стоичкова: „Разбрах, че нищо не се дава даром“

H.B.: Как се определяш, като майка орлица или по-свободомислеща?

М.С.: Смятам се за грижовна майка, но абсолютно не й треперя, не изпадам в истерии и маниакалности. Дете е, нормално е да пада, да се удря, но просто я оставям да се бори сама. Сега например вече прави няколко крачки самичка, оставям я, докато не тупне по дупе. Това са нещата от живота, къде в буквален, къде в метафоричен смисъл, но изпитанията тепърва предстоят.

H.B.:Какво от възпитанието, което ти е дало твоето семейството, искаш да предадеш и на дъщеря си?

М.С.: Най-вече да бъде честен човек. Да върви с истината напред и когато има възможност, винаги да помага на тези, които се нуждаят от помощ. Имам чувството, че съм закърмена с тази максима и никога не бих й изневерила.

Мика Стоичкова: „Разбрах, че нищо не се дава даром“

H.B.: Съществува поверие, че където „хвърлиш“ пъпа на рожбата си, това ще предопредели съдбата й. Ти къде ще „хвърлиш“ пъпа на Миа?

М.С.: Ще съм откровена – подарихме пъпчето й на баща ми. Той много държи Миа да играе или голф, или тенис. Сряза пъпчето й на две, едната половинка, ако не греша, я хвърли на много престижен голф клуб, а другата беше планирал да я хвърли на тенис корт от Големия Шлем. Знам, че отсега води преговори с нашия близък приятел Григор Димитров, като приключи с кариерата си и стане номер 1 в света, да й стане треньор. И той се съгласи.

H.B.: Как би дефинирала понятието „добра майка“?

М.С.:Майка, която иска детето й да бъде добър човек в обществото. Да го учи да прави добро, да не лъже, да уважава и да живее с големи мечти. Да покаже на детето си, че думата страх не би трябвало да фигурира в съзнанието му. Клишето: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“, е абсолютно актуално и днес.

Мика Стоичкова: „Разбрах, че нищо не се дава даром“

H.B.: Няма как да не те попитам какъв дядо е Христо Стоичков?

М.С.: Мисля, че никога не съм го виждала толкова щастлив, а съм го виждала да постига върха на върховете във футбола и да сбъдва и най-смелите си мечти. Откакто Миа се роди, той тотално се промени. Стана по-спокоен, всичко се върти около нея. Като заспи, телефоните се изключват, не се вдига шум, пази се пълна тишина. Много е сладък дядо.


** Цялото интервю можете да прочетете в брой октомври на Harper’s Bazaar България./От Евгения Александрова/Фотограф: Костадин Кръстев-Коко/Редактор мода: Константин Стойнов/Коса: Николай Тонев за Hair Box/Грим: Марина Чанева

източник: космополитън