Може ли науката да подобри сексуалния ви живот?

Ежедневието на мнозина от нас е изпълнено с безкрайни задължения или стрес. При това положение понякога е трудно човек да намери време или енергия, за да се представи успешно в леглото вечер. Дали обаче науката не може да подобри този аспект от живота ни, пита ASAP Science, цитирано от obekti.bg? Да, защо не?

Сексуалният апетит и при мъжете, и жените се контролира от хормоните. Когато нещо ви възбуди, мозъкът и нервната система изпращат сигнали към вашия таз. Това от своя страна кара кръвоносните съдове да се разширяват. Пулсът ви се ускорява, докато мозъкът отделя норепинефрин, допамин и други невротрансмитери на удоволствието. Тялото ви става наясно, че ви е хубаво. От дълго време хората се опитват да подобрят тази биологична реакция. За съжаление няма научни доказателства за митовете от поп културата, според които скаридите, черният шоколад или други т.нар. „афродизиаци“ ще увеличат сексуалния ви апетит.

Макар и виаграта да удължава ерекцията, тя всъщност не ви прави по-възбудени. Просто се намесва в действието на определени ензими, като по този начин увеличава кръвния поток към пениса. Освен това виаграта влияе единствено на периферната нервна система. Така че на практика синьото хапче няма да увеличи либидото ви, нито пък ще предизвика ерекция без съответната стимулация. Да не говорим, че няма никакъв ефект върху жените. Оказва се обаче, че учените, без да искат, са се натъкнали на нова секс тайна…

В желанието си да създадат изкуствени агенти за хващане на тен, изследователите са проучвали меланокортина – специфичен протеин в мозъка, който контролира пигментацията на кожата.  Оказва се обаче, че когато 10 милиграма от неговата синтетична версия, наречена меланотан-II, бъде инжектирана в мъж, се предизвиква незабавна и нестимулирана ерекция, траеща цели 8 часа. Уви, придружена с гадене и повръщане. При 2.5 мг ерекцията продължила 2-3 часа с минимално гадене. Когато дозата била сведена до1.25 мг обаче, мъжете били възбудени с постоянна ерекция и без никакви странични ефекти. Вярвате или не, това лекарство се администрира ефективно като спрей за нос. Да не говорим, че то действа и при жени. Когато е било инжектирано на женски плъхове (наред с някои други хормони), те започват да проявяват много по-активно различни действия, подканващи мъжкия към съвкупление.

Преди да се отправите в търсенето на този на пръв поглед чудодеен любовен еликсир, имайте предвид, че все още не е одобрен или регулиран в която и да е част на света. Полученият от него вторичен продукт обаче, наречен бремеланотид, в момента се тества като потенциално лечение на редица сексуални заболявания, като например FSAD. Поради факта, че то влияе на централната нервна система, лекарството действа и на мъже, и на жени.

И така… Продължавайте да си хапвате авокадо, скариди и шоколад и оставете науката да се справи със секса.