Можете ли да решите загадката: Коя чаша ще се напълни първа?

Интернет е пълен с логически загадки, които ни побъркват от време на време, и днес е време да ви представим поредната задача, която се превърна в истински хит в Туитър. Въпросът е много прост, коя чаша за кафе ще се напълни първа?

Разгледайте добре схемата от тръби и чаши, които очакват напитката, без която много от нас не могат да живеят, и дайте вашия отговор.

Разгледахте ли схемата добре? Вече сте готови с отговора?

Тогава нека проверим дали сте от малцината, които са отговорили правилно от първия път.

На пръв поглед може да ви се стори, че верният отговор е 9, защото тръбите до чаша №9 са най-къси, което означава, че пътят на кафето до чаша №9 е най-къс и следователно тя ще се напълни най-бързо.

След това обаче може би сте забелязали, че тръбите в кутийките не са на една и съща височина. Това означава, че докато кутийката се пълни, кафето ще тече неравномерно по тръбите.

В такъв случай чаша №4 трябва да се напълни най-бързо, защото нейната тръба е разположена най-ниско в кутийката и затова първа ще се сдобие с желаната напитка.

Това, разбира се, би бил верният отговор, ако нямаше една тънка уловка, която много хора не забелязват. Вие обърнахте ли внимание?

Ако сте дали отговор №4 или №9, ви съветваме да погледнете отново схемата и да видите къде грешите.

Забелязахте ли?

Всъщност три от тръбите са запушени! И единствената чаша, която може да се напълни е чаша №5!

Ето го и верният отговор:

Успяхте ли да отгатнете правилно?