Най-честите грешки при борбата с тлъстините около пояса

„Биреното“ коремче е изключително трудно за премахване.

И макар често да е наричано с шеговити имена, всъщност – натрупването на мазнини в коремната област е най-опасно. Защо ни е толкова трудно да се преборим с него? Отговорът на британски специалисти, цитирани от в. „Дейли стар“ е, че вероятно допускаме някои съществени грешки.

Прекалена консумация на захар

„Уверете се, че не включвате в менюто си много продукти, съдържащи добавена захар и, че не прекалявате с размерите на порциите си“, съветва д-р Джеймс.

Прекомерен стрес

Когато човек е под напрежение, се отделя стресовият хормон кортизол, който може да доведе до натрупването на повече мазнини в коремната област. Поради тази причина, експертите препоръчват да отделяме време за разпускане през деня. Можем например да отделим 10-на минутки за йога или медитация.

Недоспиване

Липсата на достатъчно сън – между седем и девет часа през нощта, може да повлияе негативно върху отслабването. Причината е, че в резултат на недоспиване се повишават нивата на хормоните на глада и намаляват тези на хормоните, които ни карат да се чувстваме сити.

Недостатъчна консумация на протеини

Протеините осигуряват по-продължително усещане за ситост и са отлични съюзници в борбата срещу излишното тегло. Те допринасят за изграждането на мускулни тъкани. Известно е, че колкото повече мускули имаме, толкова по-лесно изгаряме мазнините.

Неправилни тренировки

Фокусирането само върху коремната област няма да ни осигури мечтаната фигура. Експертите препоръчват на желаещите да отслабнат да насочат вниманието си към цялото тяло и всички мускулни групи.

Прекомерни тренировки

Прекаляването с тренировките може повече да навреди, отколкото да помогне за отслабването ни.

„Човешкото тяло се нуждае от здравословен баланс между тренировка и почивка. Прекаляването с упражнения пречи на тялото да се отърве от излишните мазнини. Тренировките без почивка оказват влияние върху стресовия хормон кортизол и съответно до натрупване на повече мазнини в коремната област“, обяснява д-р Джеймс, цитиран от БТА.

Ударна диета

Здравословното хранене и промените в начина на живот са препоръчителни за хората, които искат да отслабнат. Ударните диети обаче не са най-добрият съюзник.

„Приемът на твърде малко калории по-скоро вреди, отколкото помага. Ако ограничим драстично калорийния прием, тялото ни много бързо влиза в режим на гладуване. В резултат на това се забавя метаболизмът, започват да се трупат тлъстини като запас и отслабването става по-трудно“, допълва експертът.