Най-известното бебе в интернет спаси живота на баща си

Сами Грайнър е бебе на 11 месеца, когато баща му го снима по време на една разходка на плажа. Изображението, известно катo Success Kid (от англ. „Успялото дете“) бързо се превръща в едно от най-популярните meme снимки в онлайн културата.

Днес момчето вече е на 10 години и използва положението си на интернет сензация, за да спаси живота на баща си. Сами сподели пред сайта NewStatesman, че е успял да събере достатъчно пари, за да плати бъбречната трансплантация на баща си Джъстин през 2012 година.

През 2006, бащата на момчето преживява бъбречна криза, резултат от генетична предопределеност и в следващите няколко години животът му се поддържа само благодарение на диализа.

Когато семейството разбира, че Джъстин се нуждае от бъбречна трансплантация, тя се опитва да събере парите чрез сайта за набиране на средства GoFundMe. В описанието тя не споменава по никакъв начин, че синът й е бебето от снимката Success Kid.

Но понеже това е широкият, необятен интернет, някой от потребителите му е сметнал две и две, откривайки, че Джъстин е бащата на Сами, най-известното дете в онлайн пространството. Новината се разразява мълниеносно и за няколко дни събраната сума достига 101 000 долара. Джъстин най-накрая се сдобива с жизненоважния за него бъбрек.

„Единственото нещо, което ме прави щастлив е, че популярността на снимката ми помогна на баща ми – разказва Сам пред NewStatesman. – Ако тя не съществуваше, баща ми щеше да умре“.

През последните години, Сами е получавал предложения за участие в телевизионни предавания (на които е отказвал) и по улиците постоянно го спират хора, които искат да се снимат с него (на което той също отказва).

„Не искам да ме показват по телевизията. Радвам се, че снимката ми помага на хората да се чувстват щастливи. Аз също съм щастлив, че все още имам баща“, завършва той.