Най-подходящото време за кафе

Ако сте отдадени любители на кафето, може би всяка сутрин се събуждате с мисълта за него. Може пък и да сте пристрастени, че заспивате с мисълта за него и задавате на кафе-машината си да го направи минути преди да ви звънне алармата.

За всеки, който разпознава себе си – имам лоши новини: Най-подходящото време за пиене на кафе не е точно когато се събудите.

Най-доброто време, всъщност е между 9.30 и 11.30, 13:30 и 17:00, според проучване направено от Стивън Милър в Университета по Здравни Науки в Бъдезда, Мериленд.

Разбира се, то зависи от това кога се събуждате и поносимостта ви на кофеин. С други думи – не отлагайте обедната ви чаша кафе за 16.30ч., ако знаете, че ще ви държи будни цяла нощ.

Проучването на Милър показва, че организмът ни е програмиран да се събужда между 08:00 и 09:00 сутринта. Пиенето на кафе през този „период на събуждане“ не само, че има минимален ефект, но и може да ви направи склонни към пристрастяване, а най-лошото е, че с времето спира да действа.

Всичко това е свързано с хормона „кортизол“, който се произвежда от тялото за да ни събуди. Най-високото ниво на този хормон е през ранните часове на утрото.

Изводът е, че не трябва да „храним“ тялото си с кофеин, през периода, в който то вече произвежда кортизол с пълни обороти, за да ни събуди и даде старт на деня