НАЙ-ВРЕДНАТА И НАЙ-ПОЛЕЗНАТА ЗАКУСКА

Според мнозинството от специалистите по диететика, закуската е най-важното хранене за деня и трябва да представлява нe по-малко от 40% от дневния прием на калории.

За съжаление не всеки организъм е съгласен с това твърдение, отказвайки да поеме каквото и да било, освен чаша кафе.
Трябва ли да се насилвате? Не, разбира се. Просто е необходимо да намерите най-добрият начин за вас, да закусвате здравословно, въз основа на личните навици, дневния режим и начина си на живот. И, разбира се, от индивидуалните настройки на биологичния ви часовник.

ЛОШ СТАРТ
Има няколко ястия и продукти, с които е крайно нежелателно да се започне деня. Това са суровите зеленчуци: зеле, краставици, домати, чушки, зелен лук.
Тези продукти са “подходящи“ за обяд или вечеря, когато стомахът вече е активен и може да отговори адекватно на попадналата в него груба целулоза. Сутринта такива храни може да доведат до подуване на корема, като при това не може да ви осигурят необходимо количество енергия за деня.

ЧЕРВЕНИ МЕСА
Говеждото или агнешкото месо не са много подходящи за закуска, защото за разграждането на такива протеини организмът се нуждае от много енергия. Освен това много от специалистите по хранене смятат, че сутринта е времето на въглехидратите, а не на сложните животински протеини. Месото, изядено сутринта, се застоява дълго време в стомаха като “мъртъв товар“, в буквалния смисъл на думата и не се разгражда.

КАК ДА СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ ПУШЕНИТЕ И КОНСЕРВИРАНИТЕ ХРАНИ
Тези храни е трудно да наречем полезни. Освен това крайно вредно е да започнете деня си с такова меню – те са пълни с изкуствени добавки и са претъпкани със сол (което, между другото, не пречи на собствениците на хотели в световен мащаб да насърчават традиционната закуска с шунка и яйца). Ако не можете да си представите живота си без един килограм шунка или консерва с месо, изяжте ги за обяд, заедно с голямо количество зелена салата.

Тук се налага едно уточнение – не трябва закуската да се състои само от една чаша пресен сок. Ако преди това сте изяли една купичка с овесена каша или извара, сокът е приемлив избор. Но пресният сок на гладно е много лоша идея. Той може бързо да увреди лигавицата на стомаха и в по-напреднала възраст да доведе до развитието на гастрит.

СЪВЕТИ ЗА ЗАХАРНИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Въпреки факта, че сутринта е времето на въглехидратите, не се поддавайте на изкушението да закусите с парче торта или шоколад. Проблемът е в това, че простите въглехидрати, които се съдържат в сладкишите, прекалено натоварват инсулиновата система на човека, а като резултат чувството на глад ще се появи много по-бързо от обикновено, при това по-силно изразено.

КИСЕЛО МЛЯКО ИЛИ ИЗВАРА
Един от тези продукти – независимо дали със или без добавянето на плодове, ще ви осигури сутрешната потребност на организма от лесносмилаеми протеини, а млечнокиселите бактерии ще осигурят нормално функциониране на червата. Не си струва да копувате нискомаслени продукти: разликата от 1,5-2 грама мазнини на 100 г няма да доведе до затлъстяване, но ще сте сигурни, че продуктът е преминал през по-малко технологично преработване.

ОВЕСЕНА КАША
Почти всяка каша – овесена, от елда, ечемик, ориз, с мляко или вода е добър избор за закуска. Порция от 300 г може да осигури енергия за четири часа. А стомахът ви ще бъде направо щастлив.

ЯЙЦА ИЛИ ОМЛЕТ
Две твърдо сварени яйца или бъркани яйца – перфектното решение за тези, които не обичат овесена каша, но искат да издържат до обяд, без да се изкушат да изядат набързо един сандвич или пакет солени ядки. Ако имате висок холестерол, яжте не повече от 3-4 яйца седмично или си приготвяйте омлет само от белтъци, “лошият“ холестерол се съдържа в жълтъка.

РАСТИТЕЛНО РАГУ
Задушените зеленчуци, за разлика от пресните, не притежават такива агресивни към стомашната лигавица свойства и затова са подходящи за плътна вегетарианска закуска. Разбира се, най-вече за сутрешното хранене е добре да ги приготвяте без чесън…

САНДВИЧИ СЪС СИРЕНЕ
Пълнозърнестият хляб е отличен източник на “бавни“’ въглехидрати, а сиренето е идеален продукт, съдържащ протеини и млечни микроорганизми. За разлика от познатите ни от детството “филийки с масло“, не съдържа мазнини и със сигурност няма да “заседне“ на най-неподходящите места.