Не купувайте животни за коледен подарък

Покупката на животно за коледен подарък е една от най-лошите идеи за празнична изненада.

Това коментираха от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“.

В повечето случаи решението за такава покупка е импулсивно, без хората да си дават сметка за отговорностите, грижите и разходите, които изисква домашният любимец.

Търговци на кученца и други животни пък се възползват от това, за да увеличат продажбите си, сочи проучване на организацията относно онлайн търговията с животни.

„В дните преди коледните и новогодишните празници има увеличение на обявите за продажба на животни с до 40%, в сравнение с началото на есента, като към средата на декември приблизителният брой активни обяви в четирите най-големи платформи за онлайн търговия е около 33 000“, обяснява директорът на „Четири лапи“ за България Марина Иванова пред БТА.

„Предлагат се основно кученца, като в момента най-популярни са малките породи -померан, йорки, чихуахуа, както и кучета от т. нар. „опасни“ породи алабай, питбул, американски стафордшир териер, кане корсо и подобни. Нова тенденция е увеличеното предлагане на редки и екзотични породи котки“, допълва Иванова.

„Четири лапи“ предупреждава, че покупката на животни през обяви в интернет крие немалки рискове – както за животните, които се продават, така и за потребителите. Вина за това имат и самите платформи, които нямат политика на защита на потребителите от заблуди и измами.

Основните проблеми, на които са се натъкнали експертите на организацията при проучването на търговията с животни в интернет, са липсата на проследимост на обявите към конкретен развъдник или търговец, неясния произход и здравословно състояние на животните и липсата на контрол върху обявите, което нерядко е в разрез със закона.

Такъв е случаят с масовата продажба на животни с купирани уши и опашки – нещо, което е забранено у нас от 2008 г.

През пролетта на тази година „Четири лапи“ започна международна кампания, целяща да привлече общественото внимание към рисковете, които крие онлайн търговията с животни.

От „Четири лапи“ съветват, ако все пак някой е решил да зарадва близките си с домашен любимец, да се обърне към някой от приютите за безстопанствени животни или групите от активисти, които се грижат за пострадали улични четириноги.