Необичайни съвети за здравословен начин на живот

Необичайни съвети за здравословен начин на живот

Медицината се променя, съветите също, разказва д-р Андреева.

Някои от нас толкова залитат по здравословно хранене и спортуване, че изпадат в мания, което вече е диагноза. Психиатрична.

И откъде сме сигурни, че написаното в сайтовете, повечето жълти, е 100% гаранция за здраве, след като през няколко години дори официалната медицина обръща становището си на 180 градуса, и то по основни понятия.

Затова „слушайте” тялото си, то знае какво иска.

А някои съвременни съвети звучат направо парадоксално.

Не прекалявайте с хигиената! Добре е още от раждането да отглеждаме децата си като спазваме основните хигиенни правила, но без изпадане в крайности. Маниаците на тема чистота отглеждат болнави и алергични деца, тяхната имунна система закърнява при стерилна обстановка и не знае как да се справи с предизвикателствата.

Не изключвайте мазнините от менюто си! Горките мазнини, десетилетия анатема! Докато някой се сети колко са полезни за организма, разбира се в разумни количества и качествени, предимно растителни. Да не говорим, че реабилитирани са дори сланината и маста.

Оказа се, че решаващ фактор за атеросклерозата е състоянието на кръвоносните съдове, а не лошите мазнини. Ако те са невъзпалени, гладки, няма страшно, мазнините се плъзгат по тях без да образуват плаки.

Голяма грешка е да се изключват изцяло мазнините дори при напъни за отслабване. Всеки студент медик знае, че виновник за наднорменото тегло са излишните въглехидрати, те се натрупват под формата на мазнини в тялото. Освен това се доказа, че пълномасленото мляко е много по-полезно, отколкото нискомасленото.

Необичайни съвети за здравословен начин на живот
Снимка: Thinkstock

Хапвайте смело яйца! Яйца –холестерол-инфаркт, това дори децата го знаят. Да, ама не. Доказа се, че холестеролът в яйцата не е толкова много и толкова опасен. Организмът сам синтезира холестерол, който е по -вреден, отколкото внесения с храната. А и има теория, че екзогенният (внесен с храната) потиска ендогенния (собствен).

Сам по себе си холестеролът е полезен за тялото, от него се синтезират хормоните, участва в изграждането на клетъчната стена, нервната система и т.н. Безспорно, излишъкът е вреден, но това не е основание да се изключат яйцата, а да се внимава с количествата.

Необичайни съвети за здравословен начин на живот
Снимка: Thinkstock

Не приемайте нискокалорични напитки, ако искате да отслабнете! Експериментално е установено, че приемащите нискокалорични напитки всъщност приемат повече калории за деня. Явно си наваксват с други източници. Единствената здравословна напитка е водата. Не се мъчете да излъжете тялото си, ако не можете без напитки, пийте традиционните, но в малки количества.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Не мийте зъбите си веднага след хранене! Особено ако сте хапнали кисели храни и напитки (фреш, цитруси, плодове). Киселината временно леко размеква емайла и ако веднага се подложи на агресивно търкане с четка и паста, той се уврежда. Затова се препоръчва миенето на зъбите да става 30 минути след хранене.

Необичайни съвети за здравословен начин на живот
Снимка: Thinkstock

Кратката тренировка при умора е по-полезна от почивката! Логично е да си полегнем, когато сме уморени. Но учените са установили, че умерената кратка тренировка помага за насищането на клетките с кислород, зареждаме се с енергия  и умората си отива по-бързо, отколкото ако си почиваме.

Енергийните напитки не ни зареждат с енергия. Името заблуждава. При консумацията им пулсът се ускорява, ставаме нервни и раздразнителни. За кратко се усеща прилив на енергия, но това чувство бързо отминава и след това се чувстваме още по-отпаднали и “сдухани”.

Необичайни съвети за здравословен начин на живот

Източник: http://www.edna.bg/