Неудобните въпроси, които всяка бременна жена иска да зададе, но се бои

Бременността е период, изпълнен с въпроси. Още преди да забременее жената започва да задава въпроси. Дали е напълно здрава, дали ще може да се справи, дали всичко ще протече гладко…

Доста бременни дами се страхуват да зададат въпросите си на своя гинеколог по различни причини.

Днес ще се опитаме да разсеем вашите съмнения като отговорим на някои от най-често срещаните въпроси, които бременните се страхуват да зададат на своя лекар.

1. Има ли опасност да се изпусна по време на раждането?

Голям брой бъдещи майки се плашат от момента на раждането. Мисълта, че можеш да се изпуснеш, докато напъваш е доста срамна. Не се притеснявайте за това. Обикновено на родилките им се прави клизма, за да се предотврати този момент. А дори да се случи, лекарите няма да го видят за първи път. Пък и раждането не е публичен процес.

2. Ще се разтегна ли прекалено там долу?

Краткият отговор е „не“. Вагината е устроена така, че да се разшири достатъчно преди и по време на раждането, както и да се свие в седмиците след него. Разширяване се случва рядко и при някои усложнения. За щастие вагиналните мускули като всички други имат мускулна памет. Ето защо редовните упражнения на Кегел ще ви помогнат да се предпазите от разширяване и отпускане на вагината.

3. Качила ли съм прекалено много килограми?

Не се притеснявайте да питате гинеколога си за теглото, което сте качили. То е важно от гледна точка на здравословната бременност.

4. Вярно ли е, че няма да мога да контролирам пикочния си мехур след раждането?

По време на бременността и раждането хормоните в тялото на майката предизвикват отпускане на мускулите, задържащи урината в пикочния мехур. Нарастващият корем притиска мехура и предизвиква неволно изпускане. Това е напълно нормално. Около 6 седмици след раждането всички тези симптоми ще отшумят.

5. Съпругът ми се страхува да правим секс, за да не навреди на бебето?

Не се въздържайте от секс, освен ако няма конкретна медицинска причина за това. Много хора се притесняват дали няма да навредят на бебето при секс, но място за притеснения няма.

6. Защо ме боли по време на секс след раждането?

Въпреки че си мислите, че раждането би трябвало да е „разширило“ вагината ви се появява болка. Това се дължи на промяната в нивата на естрогена след раждането. Той е свързан с овлажняването на вагината преди и по време на секс. Освен това е възможно да усещате болка заради усложнения и травми, настъпили по време на самото раждане.

7. Нормално ли е да имам толкова обилно вагинално течение през бременността?

Да, нормално е, освен ако течението няма съмнителни цвят, мирис и консистенция. Смята се за нормално вагината ви да произвежда повече секрет заради повишеното кръвообращение в малкия таз и промяната в хормоните.

8. Имам запек и болезнени газове. Нормално ли е?

Тук отново хормоните са виновни за чревното ви неразположение. Те предизвикват ленивост на червата, което пречи на храносмилането и води до запек и газове. Дискомфортът може да започне с гадене, подуване, разпъващи газове.