Невероятните лечебни свойства на алое вера

За египтяните е „цветето на безсмъртието“, за американците –„райско растение“, това е алое вера с неверочтните си лечебни свойства, някои, от които може би знаете.

Може би дори имате такова растение вкъщи и се обръщате към него за различни белези, изгаряния, порязвания и то наистина помага. Но не бива да се ограничавате само с външната му употреба.

Алое вера съдържа над 200 активни биологични съединения – полизахариди, витамини, ензими, аминокиселини и минерали, които помагат за усвояване на хранителните вещества. Притежава още антибактериални, антивирусни и антигъбични свойства, които укрепват имунната система и помагат за прочистването на организма от токсини.

Минералите

Алое вера съдържа комбинация от минерали, включително калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед, манган и др. Всички те работят заедно и засилват метаболизма.

Ензимите

Растението доставя и важни ензими като амилаза и липаза, които подпомагат храносмилането, като разграждат мазнините и захарните молекули.

Витамините

Алое вера е важен източник на витамин В12, който е необходим за производството на червените кръвни телца. Той е особено важен за вегетарианците, които не могат да си набавят необходимото количество заради диетата си. Растението съдържа още витамини A, C, E, фолиева киселина, холин, B1, B2, B3 (ниацин), и B6.

Аминокиселините

Алое вера съдържа 20 от 22-те незаменими аминокиселини, които са нужни за нормалното функциониране на човешкото тяло. То е важен източник най-вече на салицилова киселина, която се бори възпаленията и бактериите.

Как да приемате алое вера?

Алое може да се консумира директно от гела на листата (няма да ви навреди), но най-вкусният вариант е сокът от алое, който можете да намерите в повечето магазини за здравословни храни. Уверете се, че си купувате чист сок от алое. Вкусът е леко горчив, така че можете да добавите и друг сок към него.