Нина Николина обра овациите на кинофестивала във Венеция

5e_3roxh9Световната премиера на филма „Белгийският крал“ мина при изключителен интерес и одобрение от публика и критика на кинофестивала във Венеция.

В лентата, копродукция на Белгия, Холандия и България, Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал Николас Трети (в ролята Петер Ван ден Бегин).

Световната премиера на филма на Петер Бросенс и Джесика Удуърт „Белгийският крал“ беше в препълнената зала „Дардена“ във Венеция, съобщиха от SME. Преди нея директорът на кинофестивала Алберто Барбера поведе екипа на филма и го представи на публиката. Аплодирани бяха и българските участници – актьоритеВалентин Ганев, Нина Николина и Екатерина Ангелова, художничката по костюмите Ека Бичинашвили и продуцентите Мира Сталева и Стефан Китанов.

Кулминацията на партито след прожекцията бе изпълнението на български народни песни от Нина Николина и Екатерина Ангелова, които спряха дъха на всички присъстващи и те дълго ги аплодираха.

Нина Николина разказа за участието си във филма, че е било много интересно, вълнуващо и голямо предизвикателство. Тя коментира, че е играла самата себе си, защото обича да носи носии и да пее.

Първият конфликт, в който трябваше да се преборя сама със себе си, беше първия снимачен ден, когато трябваше да влезем в басейн с тези коила с рози, които са част от фолклорния костюм (вижте в галерията). Но в същия момент бяхме по бански в басейна“, обясни певицата.

Най-голямото й вълнение пък било по време на снимките на сцена, в която е насаме с краля, тогава цялото внимание било насочено към чисто актьорската игра.

„Това беше най-вълнуващият момент за мен и най-притеснителният, но и най-удовлетворяващият, когато казаха, че се е получило. Никога не може да си сигурен как ще се случи нещо, което не си правил до този момент“, добави Нина Николина.

Нина Николина и Петер Ван ден Бегин в ”Белгийския крал”
Нина Николина и Петер Ван ден Бегин в ”Белгийския крал”

„Белгийският крал“ е провокиран от статия във в.“Таймс“ за премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас Трети, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си балканските държави.

С „Белгийският крал“ страната ни се завърна в основните програми на най-стария кинофестивал в света. Последното родно участие в основен конкурс е през 1990 г., когато „Единственият свидетел“ на Михаил Пандурски спечели две награди.