Ново – откриха молекулата на смъртта

Ново – откриха молекулата на смъртта – това не е сензация, а факт

Учените са открили молекула, чието наличие показва висока вероятност за смърт в близко бъдеще.

Учени от университета в Упсала (Швеция) след дълъг период на проучвания твърдят, че са открили молекула, която има пряко въздействие върху човешкия живот. Ако се увеличи нейното съдържание, смъртта ще настъпи през следващите 10 години.

Става дума за катепсин С!

В повечето случаи смъртта е свързана със сърдечни заболявания и онкопатология. Това означава, че молекулата на смъртта е един вид маркер  за нея.

Дали това откритие по някакъв начин ще повлияе на очакваната продължителност на живота ни?

Да, катепсин С е белтък, произведен в човешкото тяло, поради гена CTSS. Той е обявен за „молекула на смъртта“ поради факта, че наличието му в кръвта е сигнал за предстояща смърт на физическо лице в следващите десет години.

Има няколко обяснения за това явление.

По-специално, фактът, че катепсин С взема пряка роля в програмирането на клетъчната смърт. Тоест, ако е в кръвта, процесът вече се изпълнява.

Друга теория казва, че този протеин е свързан с болестите на сърцето и онкологията, колкото по-висока концентрация има, то рискът от смърт е висок.

Досега обаче учените не са стигнали до консенсус: увеличаването на нивото на тази молекула е основен или вторичен фактор?

Това означава, че наличието на катепсин С в кръвта е предпоставка на заболяването или сигнал, когато друга патология вече се е развила?

Например, известно е, че когато човек е с наднормено тегло, той развива други заболявания – атеросклероза, диабет, хипертония и други.

Въпреки това, когато лекарите изследват защо е така, се оказва, че мастните клетки, секретират някои вещества, които причиняват възпаление на тъканите. Това възпаление е хронично, удължено, незабележимо – то изчерпва тялото постепенно и има „убиване“ на тъканта. Въпреки това, до този момент не се знае защо тези вещества започват да се формират, дали те са причина или следствие от някои процеси в организма?

Накратко, все още има много въпроси за учените.

И така „молекулата на смъртта“ ще помогне ли във времето да се диагностицират смъртоносните болести? Или ще се създадат ли лекарства, които да я неутрализира?

Очевидно, откриването на функциите на молекулата ще бъде тласък за подобно развитие. Всеки ден науката напредва по въпросите за продължителността на живота.

Вярваме, че учените тухла по тухла, ще установят нови факти за жизнените функции и смъртта на организма.

Това е много интересен процес! И ние ще Ви информираме за всички новости!