Обвиниха новата кукла Барби в сексизъм

Новата кукла Барби, призвана да насърчи момиченцата да станат инженери, бе обвинена в сексизъм и пропагандиране на отживели стереотипи, свързани с половете.

Комплектът, пуснат от фирмата „Теймс енд Космос“, включва кукла, облечена в лаборантска престилка в комбинация с мини пола, пише „Ройтерс“.

Към играчката се предлагат и инструменти за построяването на шкаф, на пералня, на етажерка за обувки и на други полезни за дома неща.

Критиците на новата Барби изтъкнаха, че е безспорна нуждата от насърчаването на научното и технологично мислене на момиченцата, но тя ги вкарва в русло, в което стереотипно е поставен нежният пол – къщата и домакинството.

Говорителката на асоциацията „Нека играчките бъдат играчки“ Джо Джауърс отбеляза, че въпреки че броят на жените, свързани с откритията и научноизследователската дейност значително се е увеличил през последните години, техният процент все пак не надвиша 30 на сто в колективите.

А ако се ограничат мечтите на момиченцата само до сферата на бита, това едва ли ще бъде в полза на науката, пише БТА.

„Не е учудващо, в този ред на мисли, че само 6 на сто от момиченцата на възраст между 7 и 10 години са споделили, че биха избрали кариера на учен, когато пораснат“, коментира Джо Дауърс.