Орхан Мурад „прогледна“

Видях жена си. Млада и красива е. Това сподели пред в. „България Днес“ Орхан Мурад, след като „прогледна“ благодарение на ултрамодерна говореща камера за незрящи.

Певецът е получил чудото на техниката като подарък от Ахмед Доган. „Устройството е уникално, но още го разучавам. Първо, разбира се, го пробвах на Шенай, съпругата ми. Застана тя пред мен, аз сложих очилата, на които е прикрепена камерата, докоснах я и устройството каза – „млада и красива жена“. Значи работи добре и не лъже“, разказа развълнуваният изпълнител.

Незрящият певец опитал и да „гледа телевизия“. „Получава се. Вижда изображението от телевизора, от компютъра и казва какво е, чете вестници, карти, ще пробвам да чета етикетите на стоките по магазините, касовите бележки. Ще си чета и сметките за тока и парното“, допълва шеговито Мурад. Изпълнителят обаче тъжи, защото не всеки може да си позволи прескъпото устройство. Цената му от 6000 лева е непосилна за огромна част от незрящите у нас. „Дори в чужбина малко хора сигурно могат да си го позволят. Затова призовавам управниците ни да направят така, че всеки незрящ да може да има такава камера. Да се субсидират сдруженията на слепите ли, закон ли да се промени, но това да го имат всички, които имат нужда“, призова творецът.

Камерата, която помогна на Орхан Мурад да „види“ отново жена си, е изработена в Израел и от миналата година е на българския пазар. Заради непосилната ѝ цена обаче малцина могат да си я позволят. Устройството работи, като разпознава обекти и текст, които изговаря на притежателя си. Тя се закрепя за очила, а Мурад разказа, че в кутийката с устройството производителят е поставил тестови очила за камерата.

„Тя се поставя на всякакви – тъмни, с прозрачни стъкла. Чете всичко наистина!“, разказа още звездата. Камерата е пригодена да разпознава текст на 19 езика, но вносителят модифицира устройството според всяка държава, в която то се внася.