Палавите ученички

Момичето е заснело случилото се в кабинета. Твърди, че има и други момичета, тормозени от директора. Учителите не вярват! Сигурно, защото това е училище пълно с палавници, които „си го търсят“…

В обвинения за блудство от 14-годишна ученичка беше арестуван директорът на ОУ „Христо Ботев“ в село Ново Паничарево. Според Радостина, директорът я повикал в кабинета си и тя е направила запис на всичко, което се е случило вътре.

До тук… не е добре. Но онова, което последва като реакция от близки и далечни на случая ми се струва още по-скандално.

Учителките обявиха ученичката за „палава“. Достатъчно „палава“, за да направи подобна инсценировка.

Интересно ми е по каква причина едно 14-годишно момиче би искало да усложни живота си толкова много и би се сетило за този хитър пъклен план. Не подценявам 14-годишните. (и все пак…)

Опитвам се да не подценявам и учителите, които се изказаха.

И разсъждавам:

Момичето е заснело случилото се в кабинета. Твърди, че има и други момичета, тормозени от директора. Учителите не вярват! Сигурно, защото това е училище пълно с палавници, които „си го търсят“… Или пък учителите не искат да „си имат проблеми“ с директора, когато се върне на работа. Явно у нас престъпленията са със статут на „всяко чудо за три дни“. Явно очакването за справедливост е по-заспало и от съвестта ни.

В много подобни ситуации най-често наблюдаваме:

Застъпване за насилника.

Съпричастност към престъпника.

Нападки за жертвата и оправдание за извършителя.

Може би годините беззаконие са ни научили, че винаги по-лошият печели и е изгодно да си на негова страна.

Може би комплексът на слабия и изтерзан човек със сметки за ток и без обувки, с наслада вижда сметката на по-прецакания от него. Защото може. И е винаги по-успокояващо да има „по-зле от нас“.

Може би това е съсловна съпричасност. Подкрепа от колега към колега. Но има страни, където браншът би се разграничил от такъв представител. Където би имало срам, дори негодувание към опетняването на професията. У нас няма много срам.  Само безочие и страх. За доблест и морал да не говорим.

Но не са само учителите от това училище. Това е кметът на града, която „не може да повярва“ и „познава директора от 20 години“ сякаш това е най-желязното алиби! Това са хора, които излизат в медиите, притеснени за имиджа на българското образование. Според психолога Христо Монов има възможност този случай да бъде черен PR на гърба на българското образование, както и случаят да бъде травма за цялото село.

Горките!

Ето ти здрави притеснения! Как пък никой не изрази притеснение за ученичката и нейните съученички. Как пък никой не каза колко е притеснително, че 14-годишни знаят какво е блудство и трябва да го обясняват и доказват на околните! Естествено, че е възможно директорът да е невинен, но ако все пак обвиненията са истински – не е ли по-адекватно всички да скочат с искане за справедливост и истина.  С тревога!

„Палава“ не е обяснение. И не е позиция. И не е вярно.

Източник: lentata.com