Първият български милиардер вече е факт! Той е 29-годишен математик… (СНИМКИ)

България вече си има и първият милиардер. Това е 29-годишният математик Владимир Тенев.

След години учене, неспирен труд, упоритост и златна бизнес идея той успява да докаже, че човек може да забогатее само с ума и качествата си. Той завършва математика в университета Станфорд през 2013 г. и заедно със съквартиранта си Байджу Бат създават компанията „Робинхуд“. Само четири години по-късно тя вече е оценена от банкери на Уолстрийт на фантастичните 1,3 милиарда долара.

Анализатори дори коментират, че сумата дори е малка и прогнозите са съвсем скоро да се удвои 2-3 пъти.

В основата на огромният успех стои създаденото от Тенев и Бат мобилно приложение Robinhood, което предоставя безплатна търговия на фондовите борси. Макар и звучащо съвсем просто, изобретението на нашенеца е на път да направи революция на финансовите пазари зад океана. Причината е, че с него всеки обикновен човек може да търгува на борсата през смартфона си, пише „БГ Журнал инфо“.

И то без никаква комисиона, за разлика от традиционните брокерски фирми като Scottrade и E*Trade, които начисляват такса за всяка транзакция, за да покрият разходите си за физически обекти, служители по продажби и бюджет за маркетинг.

Към днешна дата приложението вече има почти три милиона клиенти в САЩ. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при транзакции за общо 50 млрд.