Планинските жени: 4 дами, които разбиха мита, че жените са слаби в дивата природа

Разговореният термин „планински човек“ е започнал да се употребява през последните два века, за да назове човек, който е в състояние да живее и оцелява в дивата природа, независимо от тежките обстоятелства.

Тези хора и до ден днешен се смятат за най-смелите и силните, за тях се снимат телевизионни предавания и т.н. Но често жените остават извън съдържанието на този термин и нерядко са пренебрегнати. А не трябва. Историите на жените, за които ще прочетете в следващия текст, създават един напълно нов термин – „планинска жена“.

Често поставена в сенките, планинската жена е също толкова здрава, колкото планинския мъж. Историята си спомня за няколко планински жени, въпреки че може да не сте чували за тях. Нека да погледнем и да видим какво крие тя на жените, обитавали най-дивите кътчета на планетата, припомнена от сайта outdoorrevival.com.

Мери Фийлдс

Мери Фийлдс е първата афро-американска жена, която работи като пощенски превозвач. В началото на 19 век тя работи в пощенски отдел, който изпраща писма до изключително труднодостъпни райони в Монтана, САЩ, където живее.

Тя печели работата си, като става най-бързият кандидат, впрегнал стадо коне. Тя никога не пропуска работния си ден. Дори когато снегът през зимата е непроходим, тя доставя писма и колети със снегоходки. Благодарение на работата си, тя става и първата афро жена, допускана до салоните в САЩ.

Мария Дориън

Мария Дориън е единствената жена, която е изпратена от голяма компания за кожи в северозападната част на САЩ, близо до бреговете на Тихия океан. По пътя си през планините в Орегонската територия заедно с децата и екипа си, тя едновременно е скаут, майка и ловец. Също така оцелява в две атаки срещу екипа си, в които загиват съпруга и и другите мъже, с които пътува. Така тя остава сама с децата и коня си, за да обикаля планините. В най-лютите зимни дни живее в планината, като храни децата си с риба и замразени плодове в продължение на 50 дни.

Марди Мъри

Израствайки във Феърбанкс, Аляска, в началото на миналия век, Марди Мъри наистина научава как се оцелява при най-екстремни обстоятелства. Като млада тя ходи с кучета и шейни на лов за северни елени.

Докато лагерува в продължение на седмици в изключително студено време, Мъри изучава дивата природа. Знанията и са толкова задълбочени, че помага в изготвянето и приемането на закони за дивата природа, а това и печели и множество отличия в родната и страна.

Хали Морс Даджет

Ловец и рибар, Холи Даджет е първата жена, която работи в горска служба през 1913 г. Живеела е в станция „Еди Гулч“ на върха на връх Кламат, който се намира в Национален парк Кламат в Северна Калифорния, в продължение на 15 години, поставяйки я в постоянно състояние на изолация. И въпреки, че това не е любимото и място, тя се справя с ежедневните трудности като многочасовите преходи и отрицателните температури.

Макар и листът с „планински жени“ да не е дълъг, той определено е впечатляващ, тъй като тези жени са правели неща, почти немислими за времето си. Те освен, че са се преборили със суровите условия на планината, са успели да разчупят и мисленето на хората спрямо жените.