Помощ! Срамежлива съм!

Започваш ли да трепериш и да те стяга гърлото, когато трябва да изкажеш мнението си пред повечко хора?

Помощ! Срамежлива съм!

Научи се как да преодолееш страховете си, за да се справяш по-добре!

1. Контактувай по-често!

Ако свикнеш да се излагаш на погледа на другите, това ще ти помогне да развиеш социалните си умения. Защото истината е, че колкото повече общуваме, толкова по-добре го правим. Целта е в ежедневието си да имаш колкото се може повече контакти: с колеги, съседи, познати…

2. Спри да се криеш!

Имаш ли навика да се криеш в ъгъла, за да оставаш незабелязана или да пиеш алкохол, за да се отърсваш от сковаността? Това ти пречи да се изправиш лице в лице с действителността и не може да те „излекува“ от срамежливостта. Ще се справиш с нея, само ако се осмелиш да излезеш от „скривалището” си и се научиш да не се страхуваш от погледа на другите!

3. Научи се да казваш „не“!

Да преодолееш срамежливостта си означава да се научиш да изказваш мнението си, дори когато е различно от това на останалите. И когато имаш желанието да кажеш „не“, да го направиш смело! Отказът ти трябва да е ясен: „Не, тази вечер няма да мога да ти помогна!“ Безсмислено е да си измисляш извинения. Обясненията са излишни. Най-трудно ще ти е първия път. След това ще ти става все по-лесно да утвърждаваш гледната си точка. И ще се убедиш, че няма да изгубиш нито приятелите си, нито симпатията на колегите. Точно обратното! Те ще те уважават повече!

Помощ! Срамежлива съм!

4. Научи се да задаваш въпроси!

Ако не разбираш задачата, която са ти поставили, не се колебай да поискаш разяснения. Така ще можеш да свършиш работата си по-прецизно.

5. Овладей мислите си!

Когато говориш пред повечко хора, може би си казваш: „Говоря глупости“, или „Започнах да се изчервявам“ и т.н. Стига! Страхът еи е обладал! Концентрирай се върху целите си. И колкото по-малко се притесняваш, толкова повече ще бъдете себе си. Ако очакваш провал, смени нагласата си! Започни да говориш по-високо и да изказваш идеите си ясно! Симулирай увереност, за да заблудиш другите, а и себе си.

6. Обгради се с приятели!

Виждай се по-често с любимите си приятели: тези, които те подкрепят и ти вдъхват кураж в трудните моменти, защото наистина вярват в теб!