Правилото на 5 секунди може да се приложи за всяко нещо

Само с простичко броене от пет до едно може да пристъпите към работа или да се решите на действие.

Какво е това правило

Правилото на петте секунди гласи, че е нужно само да преброиш от пет до едно, за да започнеш да действаш. Тогава ще може да направите дори това, за което не ви достига желание или мотивация.

Как работи

Вероятно този метод ви се струва смешен и нереален. Да преброите пет секунди и да успеете да изпълните замисленото? Струва ви се, че това е абсолютно безполезно правило. Но практиката показва, че не е така.

Ефективността на правилото на петте секунди може да се обясни с две причини:

• Асоциирате броенето с изпълнението на някакво действие. Когато преброите до едно, подсъзнателно възприемате това като финална линия. А ако при това си кажете и “Напред!” или “Действаме!”, това още повече ще ви подтикне към действия.

• Стараете се да не си противоречите и да спазвате обещанията си. Ангажирате се да не лъжете другите и себе си. Казвайки на някого, че ставате рано, се стараете да постъпвате точно така. Иначе ще се смятате за лъжец, дори ако този човек никога не научи истината.

Ако обещаете на себе си да пристъпите към действие веднага след броенето, това ще ви даде необходимия енергиен тласък.

Как се прилага

Класическият пример е ставането с будилник. Вместо да го нагласяте да повтаря алармата на всеки пет минути, пребройте до едно и веднага, без да се замисляте, станете от леглото.

Всъщност, правилото на петте секунди може да ви помогне във всякакви сфери на живота. Например пробвайте да го приложите, ако:

• усещате, че може да избухнете и да се разкрещите на някого. След като се успокоите, тонът на разговора ще стане доброжелателен.

• не можете да започнете даден проект. Ако не може да накарате себе си да пристъпи към дипломната работа, пребройте до едно, отворете документа и започнете да пишете.

• страхувате се да позвъните на някого. Просто наберете номера и започнете разговор.

• не се решавате да си запишете час при лекаря. Страхът ви спира, но разумът говори, че е необходимо да го направите за вашето здраве.

Може да използвате правилото така, както ви е угодно. То може да ви помогне както в малките, така и в сериозните постъпки.

Не забравяйте, че най-трудната част от пътя е първата крачка. Затова се приспособете към това което правите и спрете да се страхувате от тези задачи.

Източник: webmiastoto.com