Причината жените да носят годежни пръстени

Първото нещо, което правим, когато приятелка ни съобщи, че се е сгодила е да погледнем какво е новото бижу на пръста й. Но защо? Какво всъщност символизира годежния пръстен и защо жените го носят?

Дали това е просто знак за другите мъже, който казва „Ръцете долу!“ или „Дръжте се на разстояние, заета съм!“? Или красивото бижу е символ на нещо много повече?

Напръстници

През 1800 г., двойките в Америка са си слагали напръстници като знак, че са сгодени. По-бедните двойки, които не са имали пари за специален напръстник, са режели гилзи, за да могат да се сложат на върха на пръста със същата символика.

Римляните

Първата годежни пръстени са изобретени през 13 век в Рим. Тогава папата настоял, че християните трябва да се въздържат от сексуален контакт между годежа и брака. Годежните пръстени се слагали на левия безименен пръст.

Застраховка срещу напускане

В началото на 1900 г. съществувал закон, наречен „Нарушаване на обещанието за женитба.“ Според него, ако мъж предложи брак на жена, но след това се отметне от думата си, жената има право да го съди. След като този закон отпаднал, жените останали незащитени. Именно тук идва ролята на годежния пръстен. Той се дава от мъжа на жената, когато той й предложи брак. Ако по-късно той се отметне, жената може да продаде пръстена, като резервен план за неустойката.

Защо се носи на лявата ръка?

Египтяните, гърците и римляните вярвали в съществуването на вена, наречена Amoris. Тя започва от безименния пръст на лявата ръка и стига до сърцето. Пръстенът се слага точно на този пръст, за да е най-близо до сърцето.

Първият диамант

Мария Бургундска е първата дама, получите годежен пръстен с диамант. Ерцхерцог Максимилиан на Австрия й предложил брак през 1477 г. с пръстен, върху който била изписана буквата „М“ с диаманти.

През 1940, De Beers – монополисти на пазара с диамантите, започнали рекламна кампания, подчертаваща издържливостта на диамантите. нейният лозунг бил„Диамантът е завинаги.“ Така пръстенът не само символизирал трайна любов, но и можел да се предава от поколение на поколение.

Брачни халки

Сватбеният пръстен има много по-устойчива и дълга традиция от годежния пръстен. Още преди 6000 години, когато хората се събирали в семейство, си слагали колелца от стебла на тръстика или коноп. преди още през 6000 години.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

Нетрадиционни пръстени

В ирландската култура, жените често носят т. нар. Claddagh пръстени. Те се носят на показалеца на дясната ръка, ако жената е свободна. Когато се обвърже, сменя мястото му и го поставя на лявата ръка.

А мъжете?

Мъжете подаряват годежен пръстен на своите избраници, но често те самите не носят такива пръстени. Затова някои феминистки гледат на това бижу като на „маркиране на територия“. Затова считат носенето на годежен пръстен за сексистка традиция.