Причините петък 13 да е най-злополучният ден в календара

Днес е петък 13, един от двата „нещастни“ дни през 2017, когато хората масово очакват да им се случи нещо лошо.

Макар че се знае малко за произхода на това суеверие, страхът от него е по-разпространен, отколкото си мислиш. Дори учените са му дали не едно, а две наименования – фригатрискааидекафобия и параскевидекатриафобия – все трудни за произнасяне фобии (като всички фобии, между впрочем).

Има няколко теории, които се стремят да обяснят защо петък 13 се смята за ден с лош късмет.

Някои хора, например, го свързват с Тайната вечеря, на която присъстват 12 апостоли и Исус, общо 13 човека, ден преди разпъването му на кръста, на разпети петък. Това е допринесло до вярването, че 13 е нещастно число, а петък е лош ден.

Въпреки мистерията, обгръщаща петък 13, страхът от него обхваща 10% от населението на западния свят.

Дотолкова, че в повечето хотели няма стая 13, а жилищните сгради нямат 13 етаж. Според информационния сайт Bloomberg, по-малко от 10% от сградите в Манхатан номерират етажа със „страховитото“ число.

Що се отнася до библейската причина, спомената по-горе, много хора вярват, че е на нещастие 13 гости да стоят около масата за вечеря, докато други избягват да се женят на „черната“ дата.

Разбира се, нещастните събития, които са се случили на петък 13, не помагат особено на суеверните. През последните 50 години, те включват самолетна катастрофа в Андите, ненадеен циклон в Бангладеш и момче, ударено от мълния точно в 13 ч. и 13 минути.

Имай предвид, че експертите са на мнение, че причина за параноя не съществува. Няма никакви доказателства, които да свързват нещастните случки с конкретната дата. (Следващият петък 13 е през октомври, приготви се от сега, ако все пак вярваш в лошия си късмет).