Продават роклята, в която Мерилин пя на Кенеди

5e_uhmyuuРоклята, с която е облечена Мерилин Монро, докато пее „Честит рожден ден“ на американския президент Джон Ф. Кенеди, ще бъде предложена на търг.

Роклята с украса от пайети ще бъде изложена на търг от „Джулиънс окшънс“ в Лос Анджелис на 17 ноември, съобщи АП. Експерти от аукционната къща смятат, че за нея ще бъдат платени между 2 и 3 млн. долара. Мерилин я носи по време на честването на 45-ия рожден ден на Джон Ф. Кенеди в „Медисън скуеър гардън“ в Ню Йорк на 19 май 1962 г.


Копринената рокля с украса от кристали и пайети е на дизайнера Жан Луи. По-малко от три месеца по-късно Мерилин умира от свръхдоза приспивателни на 36-годишна възраст. Джон Ф. Кенеди намира смъртта си през 1963 г.

„Направената по поръчка рокля не само е свързана с Холивуд, а е с политическо и историческо значение, заяви директорът на тръжната къща Дарън Джулиън.

Преди 17 години роклята била купена на търг на „Кристис“ от финансиста Мартин Цвайг, който вече не е между живите. Той я е съхранявал в апартамента си в хотел „Пиер“ в Ню Йорк. Сега роклята се предлага за продажба от наследниците му.
5e_m2fqlo
През 1999-а роклята е била продадена за 1,26 млн. долара – най-високата сума, платена дотогава на търг за рокля на Монро.

Роклята е сред около 1300 нейни вещи, които ще бъдат предложени за продажба в рамките на тридневния търг на „Джулиънс окшънс“. Сред лотовете ще е също рокля с украса от мъниста и пайети от филма „Някои го предпочитат горещо“.