Путин показа най-вярната си охрана – кучето Юме

Президентът на Русия Владимир Путин призна, че неговата най-предана защитничка е женското куче Юме.

Преди да даде интервю за японските медии в Кремъл, държавният глава показа на журналистите своя домашен любимец, пише ТАСС.

„Казаха ми, че искате да видите Юме, заповядайте ,аз ще ви я представя, тя е в отлична форма!, заяви Путин.

„Много се радваме да видим Юме, че е весела и бодра, но малко се изплашихме от нея“, заявиха представителите на медиите.

„С право сте се изплашили, защото тя е доста строго куче“, отвърна президентът.

Той обясни поведението на Юме с това, че е малко стресирана от многото присъстващи на срещата, от камерите и светкавиците, а тя е свикнала да изпълнява охранителни функции. Юме винаги е готова да защитава своя стопанин.

Палето от породата акита-ину руският държавен глава получи като подарък през юли 2012 година от японската префектура Акита. Руският президент върна жеста на губернатора на тази област, като му подари сибирска котка. Юме в превод означава Мечта. Тя израсна почти двойно.

През февруари 2014 г., когато в Сочи пристигна за среща с Путин японският премиер Шиндзо Абе, руският лидер го посрещна в компанията на Юме. И го предупреди, че с нея трябва да се внимава, защото хапе.

Акита-ину е една от най-популярните породи кучета в Япония, която получи световна известност благодарение на трогателния американски филм „Хачико: Историята на едно куче“, в която Ричард Гиър изигра главната роля.

Путин е известен със своята любов към животните. Навремето неговите гости се запознаха с лабрадора му Кони, а след няколко години държавният глава се сдоби и с българската овчарка Бъфи, припомня БТА.