Релаксирай ден и нощ: 21 начина да победиш стреса

Стресът може да ни разболее. Невинаги го усещаме, понякога си даваме сметка за него твърде късно.  

А толкова много начини има да се противопоставим на напрежението! Съвсем лесно и естествено.

Сутрин

*Нагласи събуждането за 15 минути по-рано от обичайния час. Така ще си осигуриш време за бавно събуждане. Не ставай веднага от леглото. Помисли си колко хубав ден те очаква.

*Програмирай кафе-машината така че да се включва малко преди да напуснеш леглото. Приятният аромат на кафето ще те събуди окончателно и то по най-апетитен начин.

*Погледни се в огледалото и се усмихни на образа си. Усмивката предизвиква химически промени в организма и събужда хормоните на щастието.

*Целуни всички вкъщи, включително кучето и котката. Чак след това можеш да излезеш от дома си, обхваната от добро настроение. Физическата близост с любимите хора намалява стреса и представлява отлично начало на деня.

Релаксирай ден и нощ: 21 начина да победиш стреса

В сутрешните транспортни задръствания

*Вземи със себе си хубава книга и потъни в нея, докато пътуваш с градския транспорт. Съществуват и аудио-книги, които можеш да слушаш със слушалките на твоето електронно устройство. Подбери добре сюжетите – весели, хумористични, забавни.

*Движи раменете си, докато седиш. Представи си, че някой излива студена вода по гърба ти. Вдигни рамене към ушите, изпъни гръбнака и приближи лопатките на гърба си. Така ще намалиш мускулното напрежение, особено ако шофираш.

*Вдишвай успокояващи аромати. Капни няколко капки ароматно масло от лавандула или роза върху носна кърпичка, която можеш да поставиш наблизо до теб – приятната миризма ще те накара да забравиш напрежението.

На работното място

Релаксирай ден и нощ: 21 начина да победиш стреса

*Започни с най-тежките си задачи и остави по-леките задължения за следобедните часове на работния ден. Така по обяд ще почувстваш удовлетворение от свършената работа и това ще те настрои позитивно за оставащото работно време.

*Не си губи времето в отрицателни чувства към някой колега. Щастливите хора умеят да минават встрани от злобата и излишното междуличностно напрежение. Дори в трудна ситуация заложи на усмивката.

*Постави цветя на бюрото си – според някои изследвания букетите на работното място имат силен релаксиращ ефект върху жените.

*На обяд не оставай в офиса. Излез да се разходиш, да усетиш слънцето и вятъра, да поразтъпчеш краката си. Въздухът ще ти подейства освежаващо и отморяващо.

Вечер

*Щом се прибереш вкъщи, веднага отдели 20 минути за отпускане на нервите. Поиграй с кучето, пусни си хубава музика. Това ще повиши нивото на серотонин и окситоцин в организма ти и в резултат стресът ще те напусне. Има и друг ефект – ще бъдеш по-малко гладни на вечеря.

*Смей се на воля. Разказвай какви забавни случки си преживяла през деня, изслушвай и другите. Насърчавай ги да споделят приятни впечатления и мисли.

*Пийни чаша вино или бира с вечерята, но не преди това, защото предварително консумираният алкохол стимулира апетита и има опасност после да прекалиш с количествата храна.

*За десерт хапни парче черен шоколад – той активира центъра на удоволствието в мозъка.

Релаксирай ден и нощ: 21 начина да победиш стреса

Преди сън

*Създай си ритуал за преход от деня към нощта. Ако винаги правиш едно и също, преди да си легнеш, то ще се превърне в сигнал за тялото, че е време за нощна почивка.

Релаксирай ден и нощ: 21 начина да победиш стреса

*Легни си с лице към стената и вдигни краката си нагоре по нея, като опреш петите. Ще почувстваш приятно разтягане на мускулите, а телесните течности ще се насочат от ходилата към сърцето ти. Задръж така 5 минути и през това време дишай дълбоко с издуване на корема при вдишване.

*Сложи на нощното си шкафче тефтер и молив. Ако се събудиш през нощта с тревожни мисли в главата или с идеи за разрешаване на проблемите ти, запиши ги. На другия ден това ще ти помогне да прочистиш съзнанието си от излишното.

*Вечер пий вода, а не плодови сокове. След консумация на плодови напитки е нужно е с 20-30 минути повече време, за да заспиш, поради погълната със сока захар.

*Лягай си веднага, щом почувстваш, че ти се спи.

*Слушай „бели шумове” преди заспиване – звук от морски вълни, тих вятър, чуруликане на птици или шум на листата на дърво.