Съвети – Мозъчни стимуланти

Мозъкът е като мускул, който има нужда от ежедневни тренировки, за да е в топ форма. А за още по-добри резултати, ето и кои са най-добрите мозъчни стимуланти.

Мозъчни стимуланти

„Мозъчна“ диета, която набляга на зеленчуците, плодовете, ядките, бобовите растения, пълнозърнестите храни, рибата, домашните птици, зехтина и виното (и ограничава червеното месо, маслото, сиренето, сладките и пържените храни). Този начин на хранене стимулира притока на кръв към мозъка и може да намали риска от когнитивни увреждания с до 35%. Протеините, омега-3, антиоксидантите и фибрите могат да намалят риска от деменция.

Масло от розмарин – според британско изследване това е ароматът, който може да подобри дългосрочната памет. Използвайте аромалампа, капнете няколко капки от маслото в нея и я пускайте за един час на ден.

Добави описание

Тренирайте, след като сте научили нещо ново. Кардио тренировките (като колоездене или бягане) четири часа след усвояване на учебен материал увеличава припомнянето и активира областите на мозъка, необходими за извличане на паметта. Тази конкретна времева рамка е от ключово значение, тъй като тренирането непосредствено след учене не помага за подобряване на паметта, според проведено приучване по темата.

Четете хартиени книги. Проучванията показват, че любителите на електронни четци са по-лоши при припомнянето на реда, по който са настъпили събития в една история в сравнение с феновете на хартиените книги. Изследователите смятат, че физическото движение на страниците с пръсти и усещането за нарастващата купчина страници отляво може да подобри способността за възстановяване на детайлите на сюжета.

Сънят е важен скоро след като сте запаметили нещо ново. Сънят предизвиква промени в мозъка, които правят спомените по-солидни, здрави и по-дълготрайни. Отново, времето има значение – важно е всичко, което току-що научихте, да бъде в съзнанието ви сравнително скоро преди сън. Например, ако работите върху голяма презентация в 3 часа следобед, разгледайте бележките си точно преди сън вечерта.