СЕМ погна ”На кафе” за опасни за здравето съвети

Съветът за електронни медии (СЕМ) се самосезира заради предаването „На кафе“ по „Нова телевизия“.

„По повод съдържанието на предаването „На кафе“, включено в програмата на „Нова телевизия“ на 08.12.2016 г., както и по други подобни случаи, СЕМ се е самосезирал за спазването на забраната, предвидена в Закона за здравето – да бъдат рекламирани неконвенционални методи“, съобщиха от регулатора.

По случая постъпил и „масов сигнал от граждани за абсурдните теми и опасни съвети“ към телевизионната аудитория.

Сред съветите в предаването, с водеща Гала Будева, са за лечение чрез ток от електропреносната мрежа, пиене на урина и пиене на непастьоризирано мляко, което според д-р Наташа Кембъл-Макбрайд лекува шизофрения, аутизъм и рак на червата.

От СЕМ са отправили искане до Министерството на здравеопазването за експертно мнение. След като получат становище оттам, съгласно разпоредбите на чл.75, ал.5, т.4. (насърчават поведение, което застрашава здравето или безопасността) от Закона за радиото и телевизията и чл.169* от Закона за здравето, съветът ще предприеме предвидените законови действия.

Към доставчика на медийни услуги „Нова Броудкастинг Груп” АД са предприети необходимите административни действия, пише „Офнюз“, като се позова на писмо-отговор на председателката на СЕМ Мария Стоянова на сигнал до регулатора.

*Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.