Семплите и безплатни неща ни правят щастливи

Прегръдките и ароматът на пресен хляб правят хората щастливи, а шумът на морето им действа успокояващо.

Това показва проучване, направено във Великобритания, пише БТА. То разкрива, че най-голямо щастие и удоволствие носят семплите и безплатни неща.

Проучването е направено с цел да установи какво прави хората най-щастливи, кои са най-големите им дразнители, кои са най-добрите средства против стрес и кои гледки, звуци, вкусове, аромати и усещания имат най-силно въздействие върху тях.

Изследването показва, че най-голямо щастие носят прегръдките и ароматът на пресен хляб, най-успокояващо действа шумът на морето, а едно от най-добрите средства против стрес е разходката.

Удоволствие и добро настроение носят също уханието на прясно окосена трева, домашно приготвеното печено, целувките, смехът. Усмивки по лицата на хората извикват гледката на стари семейни снимки и слушането на любими песни от детството.

Освен разходката, отлични средства за противодействие на стреса са тренировките и галенето на домашни любимци. Близо петдесет на сто от участниците в допитването споделят, че когато се чувстват раздразнени, разчитат за успокоение на музиката.

Двадесет процента от анкетираните борят негативните чувства с хубава книга. Едва пет на сто прибягват до храна за утеха.

Най-дразнещ е звукът на автомобилна аларма. Бебешкият плач също не е сред любимите звуци.