Sexting- епидемия сред студентите 18 + /снимки/

Изпращането на неприлични съобщения и голи снимки по телефона и следването в университета вървят ръка за ръка така, както Студентски град и чалготеките. Ново проучване от университета в Роуд Айлънд конкретизира това твърдение в цифри, а резултатите са, меко казано, потресаващи.

Четири на всеки петима студенти си разменят порочни SMS

Седемдесет и осем на сто от студентите, взели участие в проучването, споделят, че са получавали съобщения, съдържащи сексуални намеци, а други 56% разкриват, че са получавали интимни и разголени снимки. Две трети от студентите признали, че те самите изпращат сладострастни съобщения. Преди обаче да бъде обявена национална sexting-епидемия, трябва да отбележим, че 73% от неприличното съдържание се обменя между интимни двойки.

Безспорно, това напомня за старите любовни писма, само че по-кратки и с повече емотикони (и от време на време с някои изчервяващи снимки). Най-съществената разлика между любовните писма и сексуалните sms обаче е, че последните често се споделят от получателите с трети лица. Почти една пета от хората, получаващи неприлични съобщения, ги препращат на някой друг, констатират авторите на изследването. 10% от всички секс-sms пък се препращат на приятели без съгласието на техния подател. „На възрастта, в която се намират повечето колежани, хората филтрират връзките си по-бързо,“ разкрива Тифани Кислър, един от авторите на проучването. „Хората искат да усетят чувството на принадлежност – и затова споделят повече от себе си с хора, които все още опознават. Но след като веднъж натиснат бутона „Изпрати“, не се знае къде в крайна сметка ще се окаже тяхното съобщение“.

Особено притеснително е, че повечето участници са непълнолетни.

Броят включили се в проучването студенти е малък (едва 200 доброволци) и е ограничен до учащите в университета в Роуд Айлънд, но въпреки това е факт, че проблемът с обмена на неприлични съобщения между младите става все по-масов. В последно време в медиите се раздухват немалко секс-скандали, причината за които са именно развратни sms съобщения. Последиците от тези скандали за хората, изпратили съобщенията, нерядко са пагубни – а препратилите част от тях дори може да бъдат осъдени за разпространяването на детска порнография. В Роуд Айлънд, където е извършено проучването, губернаторът на щата наскоро е утвърдил нов закон, според който изпращането на неприлични sms между непълнолетни вече е незаконно. Някои от колежаните в изследването са били 17-годишни и са имали много приятели в гимназиалния курс, така че това ги засяга пряко. Това обаче далеч не означава, че навсякъде сексуалните sms и другите форми на онлайн сладострастие са регулирани от закона. А и друго проучване разкрива, че всъщност мъжете са по-уязвими, от колкото си мислим.

Изненада: жените са основният инициатор за порочните съобщения

Автори на второто изследване са Даян Висоцки, професор по социология и джендър изследвания в университета в Небраска, и Шерил Чилдърс, професор по социология в университета „Уошбърн“. Основната констатация от това проучване, озаглавено „Нека пръстите ми говорят: sexting и изневяра в киберпространството“ е, че всъщност жените са тези, които изпращат повече разголени снимки и неприлични съобщения. Около 2/3 от анкетираните жени признават, че са го правили, докато за сравнение само половината от мъжете в проучването си позволяват подобни волности. „Изневерите процъфтяват, както и изпращането на порочни SMS,“ казва Висоцки, чието първо изследване на тема секса в Интернет датира още от 1992 г., в ерата на комуникацията чрез аналогови модеми.

„Но не Интернет кара хората да изневеряват; ставаме свидетели на сериозни промени, случващи се с браковете, които представляват по-мащабен социален проблем. Преди хората просто в такива случаи се развеждаха – докато сега по неясни причини остават заедно, но си изневеряват.“

Дамите също така по-често се запознават на живо с онлайн събеседници

Настоящото проучване на Висоцки използва като основа за анализа си доста необичаен източник на данни: онлайн изследване сред 5187 възрастни посетители на известен сайт за запознанства, ориентиран към женени мъже и жени. Данните са събрани през 2009 г., като в проучването се съдържат 68 въпроси за употребата на Интернет от потребителите, наравно със сексуалното им поведение и демографски сведения.

От данните изникват още изненади: жените също така е по-вероятно да се срещнат в реалността с хората, след като са се запознали с тях онлайн (83% от жените в изследването, в сравнение с 67% от мъжете). Но дамите също така по-малко са се опасявали да бъдат уловени в процеса на преглед на нецензурни сексуални материали – и по-малко са се старали да заличат следите си онлайн. Висоцки коментира, че не е изненадана. „Познавам млади мъже, които непрекъснато получават голи снимки от познати жени в телефоните си,“ твърди тя. „Жените направо ги засипват с такива!“

Но чрез порочни съобщения хората все пак искат реална, а не виртуална секс-тръпка

Не може да се отрече, че има някои сериозни проблеми в научната обосновка и на двете проучвания: както затворената колежанска среда, така и групата потребители на уеб сайт за неангажиращи връзки не са особено представителна извадка, тъй че надали може да се достигне до глобални изводи. В много аспекти и едната, и другата група се отличават от основната част от населението – най-вече защото студентите по правило рядко сключват брак още в колежа, а посетителите на AshleyMadison.com са реално изневеряващи хора – или поне възнамеряват да го сторят, ако им се отвори такава възможност. Също така проблем е, че и в двата случая се разчита изцяло на доброволци за участие в изследването; това създава система на авто-селекция, изкривяваща данните в полза на сродни по нагласа хора. А и като цяло участниците поне във второто проучване са като цяло по-образовани, по-заможни и като цяло на по-висока средна възраст от средните стойности. И все пак авторите и на двете проучвания твърдят, че освен поглед към света на онлайн свалките и изневерите, констатират и друга важна закономерност: занимаващите се със sexting като цяло са по-заинтересовани от намирането на реални партньори, отколкото от чисто виртуални изневери. Може и технологиите да променят определени норми на социално поведение, но когато става дума за секс, и студентите, и кръшкачите все пак предпочитат старомодните следобедни срещи между завивките.

Източник: uniconbg.com