Силното вдишване през носа подобрява функциите на мозъка

Учени от Северозападния университет в щата Илинойс изясниха защо дълбокото вдишване през носа е толкова полезно за функциите на мозъка и изостря нашите спомени.

Изследователският екип направил експерименти с 60 доброволци, които трябвало да вземат бързи решения и да оценят емоционални състояния в лабораторни условия. В същото време било отчитано тяхното дишане, пише БТА.

По време на тестовете се установило, че участниците по-бързо идентифицират плашещо лице вдишвайки, отколкото издишвайки. Те били способни по-добре да запомнят даден предмет при вдишване, отколкото при издишване. Но ефектът бил нулев, ако вдишването се осъществи не през носа, а през устата.

„В резултат на нашите изследвания установихме, че има драстична разлика в мозъчната дейност в амигдалата и хипокампуса при вдишване и издишване“, изтъква ръководителката на екипа Кристина Зелано.

При вдишване се стимулират невроните в обонятелния кортекс, амигдалата и хипокампуса.

На участниците в експеримента били показвани снимки на хора с изражения на страх или изненада на лицето. Те трябвало в най-бърз порядък да определят каква емоция лъха от снимките.