Стивън Кинг на 70

На днешния ден Стивън Кинг празнува 70-тата си годишнина. Той е роден в Портланд, щата Мейн, в семейството на Доналд и Рут Пилсбъри Кинг.

Когато е едва на две годинки, баща му ги напуска. Майка му отглежда двамата си сина сама, често изпадайки в големи финансови затруднения.

Стивън Кинг започва да пише своите първи истории на седем. В училище той продава на съучениците си разкази за часовете по литература. Въпреки че е много умен, той не е обичан от учителите, които след като разкриват, че търгува с разказите си, го принуждават да върне печалбите от продажбите.

Има промени от оригиналния роман, разкри режисьорът

Първата му книга излиза през далечната 1974 г., носи женското име „Кери“, и е филмирана години по-късно, за да се превърне в едно от най-известните произведения на писателя. Тогава той е на едва 27 години.

Днес Стивън Кинг може да се похвали със завидната бройка от близо 80 издадени произведения в световен мащаб – книги, разкази и сценарии за филми. Майсторът на хоръритене не скрива, че години наред е ползвал и „помощни“ следства като алкохол и наркотици, за да държи нивото на творческата си продуктивност.

Барак Обама награди писателя на края на мандата си Източник: GettyImages

Барак Обама награди писателя на края на мандата си

Името Стивън Кинг неизбежно предизвиква асоциации с клоуни-убийци, вампири и други най-разнообразни ужаси.

Новият филм по класиката му „То“ трета поредна седмица е най-гледаният в САЩ, а и у нас. За втория уикенд, в който е по кината, историята за клоуна Пениуайз е събрала общо 60 млн. долара от продажба на билети и общо 220 млн. приходи. Още с излизането си преди две седмици „То“ счупи рекорда за най-гледан филм през септември и най-гледан филм на ужасите тази година.

Снимка 310211

Преди да постигне зашеметяващите си успехи, Кинг е преподавал английски език и литература на гимназисти, за да издържа семейството си. И много се е забавлявал да разкрива красотата на писането пред своите ученици.

Ето няколко известни цитати от писателя:

„Успехът означава да задържиш вниманието на учениците и после да ги накараш да разберат, че правилата са прости. Винаги им казвах да не се тревожат от странните форми на глаголите, а просто да съгласуват подлога и сказуемото. Както казваме в „Анонимните алкохолици“ – Придържай се към простото, простако. (Keep it simple, stupid.)“

На въпрос кои изрази мрази, Кинг изброява: „Някои хора твърдят“, „Смята се, че…“. Тези мързеливи изрази ме вбесяват. Също и „IMHO“ (In my humble opinion, „По мое скромно мнение), „YOLO“ (You only live once, „Веднъж се живее“) и „LOL“ (Laughing out loud, „Смея се на глас“).“)