СЗО: Милиони ще загинат до 2050 г.

СЗО предупреди, че заради устойчивите на антибиотици супербактерии и причинените от тях инфекции до 2050 г. ще загиват по 10 млн. жители годишно.

Жертвите на излечимите по-рано заболявания ще се увеличат 14 пъти спрямо сегашния им брой, пише БТА.

„Това е огромен проблем, който в близките десетилетия ще продължи да се задълбочава“, заяви зам.-генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Кейджи Фукуда.

„В някои страни вече съществуват инфекции, които изобщо не се поддават на лечение. В някои случаи, ако човек заболее от гонорея, вече няма значение какво ще прави, тъй като е невъзможно да бъде излекуван. Вече не съществуват такива медицински препарати“, добави той.

Фукуда обърна внимание и на факта, че сега съществуват „екстремални разновидности на туберкулозата и на много други инфекциозни болести, които на практика са нелечими„.

Изграденият имунитет на микроорганизмите срещу антибиотиците ще има пагубни последствия за човечеството. Според специалистите към 2050 година броят на смъртните случаи, причинени от супербактериите, ще превиши този на починалите от ракови заболявания. Икономическите загуби на държавите, причинени от тези заболявания, могат да превишат 100 трилиона долара.