Тайната на кралиците на дансинга

Учени от университета на Нортумбрия установиха, че енергичното въртене на ханша и асиметричните движения на краката и ръцете гарантират успех на дансинга.

По този начин танцуват Дженифър Лопес, Бионсе и Шакира. Камерън Диас обаче е пример какво не трябва да се прави на дансинга.

Според учените популярността на някои танцови движения има еволюционно обяснение, пише БТА. Полюляването на ханша е женско поведение, което насочва към плодовитост и младост.

Способността крайниците да се движат независимо един от друг и по различен начин пък разкрива добър контрол над движенията и оттам здрави гени, смятат изследователите.

Учените са използвали за изследването си триизмерна технология за улавяне на движението. Те са работили с 39 жени, които са танцували на основен барабанен ритъм. Оценявали са ги 57 мъже и 143 жени.

Предишно подобно изследване за мъжете показа, че най-голям успех имат тези, които движат много горната част на тялото. Това вероятно насочва към физическа сила, която от еволюционна гледна точка е привлекателна за жените.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.