Тарантула за домашен любимец

Тарантулите са доста страховити на вид, но повечето са напълно безвредни. Това е несъмнено един от най-нестандартните домашни любимци, които човек може да си избере.

Тарантулата е паяк, който не се среща по нашите земи. Това е гигантът в света на паяците. Съществуват над 800 вида тарантули. Считат се за ценни заради отровата им.

Те се хранят се с дребни насекоми — скакалци, бръмбари, дори малки гущери. Тарантулата има осем очи — две отпред и по две отляво, отдясно и на гърба.

Снимка 315094

Източник: iStock

Женските тарантули могат да живеят повече от 30 години в природата и около 20 години в плен. Мъжките доживяват около 5-10 години в плен.

Паяците от този вид са мили и рядко хапят своите стопани. Когато се чувства застрашена, тарантулата отскубва с задните крака косми от коремчето си и ги хвърля срещу атакуващия субект.

Снимка 315076

Източник: iStock

Въпреки страха на много хора да отглеждат тарантула у дома си, често това е много по-опасно за самата тарантула, отколкото за стопаните. Падане, дори и от малка височина, може да бъде фатално за тарантулата.

След чифтосването женската изяжда мъжкия. Ако искате да отглеждате тарантула като домашен любимец, изберете по-миролюбив и спокоен вид и внимавате, когато го държите в ръка.