Техниката шибари или как БДСМ се превръща в изкуство

Ако завързването по време на секс предизвиква интерес у теб, то ще ти е интересно да се запознаеш с неговия най-красив и сложен вариант, наподобяващ изкуство – техниката шибари.

Шибари идва от Япония и е древна техника, която добива популярност и в западния свят през последните няколко години.

Причината е, че хората го възприемат по-скоро като форма на изкуство, а и поради факта, че БДСМ културата все повече излиза от зоната на сексуалните табута. Със своите безброй варианти за връзване и методи за обучение, шибари разпалва любопитството на тези, които търсят нови сфери за развиване на еротичния си потенциал.

Нека видим кои са тези прекрасни, вълнуващи и възбуждащи нови начини за завързване.

1. Какво точно е шибари?

Шибари е древно японско изкуство за завързване.
Шибари е древно японско изкуство за завързване.

Модерната версия на шибари произлиза от Hojōjutsu, бойно изкуство, което включва завързването на човек, обикновено затворник, с въже. Нещо като съвременните белезници, но много по-индивидуално и сложно. Съществуват различни начини за завързване, като всеки отговаря на обществения статус на заловения човек. Бойното изкуство се практикува от векове, но се превръща в еротично занимание към края на 19 и началото на 20 век.

2. А какво е кинбаку?

Споровете около произхода на думите често са неразрешими. Освен западната форма на завързване и техниката шибари, можеш да чуеш и термина кинбаку. Поради проблеми с превода, хората използват както шибари, така и кинбаку, но двете означават едно и също.

3. Шибари постоянно се променя.

There's a lot going on here. . #rope #bondage #shibari #kinbaku #縛り

A post shared by NFGrope (@nfgrope) on

В чужбина се провеждат курсове по шибари, което е увеличило известността на техниката неимоверно (към момента съществуват над 200 000 публикации по темата в Instagram – погледни хаштаговете #shibari и #shibariart). С други думи, шибари е „живо“ изкуство, което постоянно се променя, разраства и модернизира, превръщайки се в нещо изключително красиво.

4. То е форма на лично изразяване.

Фактът, че начините на завързване и самото завързване са толкова лични, е една от причините шибари да е толкова популярно. И не само заради това, че можеш да приложиш въображение при завързването. Също така е много важно да осъзнаеш какви са причините да го правиш. Има голяма разлика между това да завържеш някой за леглото, за да правиш секс с него и да го правиш заради чувствеността на преживяването. И двете са забавни, но различията трябва да бъдат добре обсъдени между теб и партньора ти.

5. Завързването работи за всеки.

Друго предимство на шибари е, че то може да бъде приложено върху всяко тяло и според възможностите на този, който го практикува. Не си играй с „митично“ тяло, чийто форми са плод на въображението ти и недей да правиш точните възли, за които си научила онлайн. Играй с човека, който стои пред теб. Възможно е да не успееш да завържеш точно определен възел или на партньора ти да не му е удобно да застане в позицията, която си видяла в някое видео. Шибари е прекрасен начин да разпалиш изследователския си дух, да се забавляваш и създадеш нещо уникално. Шибари не е начин да нараниш чувствата и тялото на човека до себе си.

https://gossips.bg/wp-admin/options-general.php?page=ad-inserter.php#tab-4

6. То буквално завързва партньорите един за друг.

Инструкторите пo шибари използват техниката, за да помогнат на двойките да възобновят връзката си. Според специалистите, въжето има невероятната способност да предава енергия, а също така дава на участниците възможността да си станат по-близки и интимни. Освен това, то играе ролята на „карта“, която показва къде трябва да бъде докосван другия човек. Еротичният потенциал е огромен.

7. Техниката предоставя нов начин за комуникация между партньорите и заздравява връзката между тях.

【photo session 】model:Sena #rope #nawa #kinbaku #japanesekinbakuartist #kinbakushi#bakushi#shibari#ropebondage

A post shared by Ibarako Harumayu (@harumayuibarako) on

Инструкторът по шибари, Нобъл Манке, обяснява как се случва това. „За мен шибари не опира само до използването на въже. Когато завързвам, аз не се концентрирам върху възлите – разкрива той. – Когато въжето се плъзга по тялото на партньора ми, аз искам да усещам как той реагира на завързването. Въжето е само инструмент за осъществяване на връзката. То е проводник на чувствата и желанията, които се разливат между двама души. За мен изкуството е не да създаваш различни възли, но да правиш същото с емоциите на отсрещния човек, надявайки се той да изпитва същите чувства като теб“.