Тиквата е сред най-полезните храни

Тиквата е една от най-полезните храни – тя е диетична, помага на очите, сърцето и кожата, съдържа много антиоксиданти и витамини, повишава настроението.

Тиквата съдържа малко калории, а вкусът й е отличен. Тя е много засищаща, защото съдържа много фибри и затова е отлична за всички, спазващи диета, обясни диетоложката Касандра Барнс.

Тъй като е богата на бета-каротин, който се преобразува във витамин А, а след това в ретинол, тя е много полезна за очите и забавя дегенеративните очни заболявания.

Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са много важни и за здравината на кожата.

Антиоксидантите в тиквата и семките й имат защитен ефект за цялото тяло, включително за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите помагат за сваляне на холестерола.

За максимален ефект, след като свърши сезонът на тиквата, може да поръсваме салатите си с белени тиквени семки. Витамините А и С, които са в изобилие в тиквата, са много важни за здравата имунна система.

Затова тя е отлично средство срещу зимните вируси. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

„Магнезият в тиквата е като транквилант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници“, подчерта Касандра Барнс.